Ovocné a zeleninové pochoutky ze Slezské zahrádky

produkt

Dodává: Michaela Štěpáníková

Obec: Opava

Region: OPAVSKÉ SLEZSKO

logo

Další fotografie:

Jsme malá rodinná firma a zabýváme se výrobou džemů, marmelád, bylinných a ovocných sirupů a jiných nejen sladkých dobrot. Naše produkty vyrábíme tradičním domácím způsobem, tudíž se v nich spojují i léčivé účinky a energie bylinek s naší láskyplnou a radostnou energií.

Bylinné sirupy vyrábí Michaela Štěpáníková z Opavy se svým manželem od roku 2007, kdy je nemoc jejich syna přiměla zajímat se o zdravější způsoby stravování. A z nutnosti se stala láska, která oběma změnila život. Postupně oba ekonomové opustili svá zaměstnání a vrhli se do vaření sirupů, které od roku 2014 také prodávají na jarmarcích.

Bylinné sirupy vyrábíme tradičním způsobem podle starých receptur. Nemusí se užívat pouze „na lžičku“ nebo do čajů, ale dají se z nich vyrábět limonády nebo jiné nápoje, případně se dají použít na ochucení dezertů. Mezi sirupy je nekorunovaným králem sirup šípkový, ale lahodné jsou také ostatní třeba kopřivový, meduňkový, mátový či tymiánový a další.

Bylinky k výrobě sirupů sbíráme v čistých oblastech na Opavsku, v údolí řeky Moravice a dalších lokalitách. Na jarmarcích můžete naše sirupy ze Slezské zahrádky ochutnat v kombinaci s domácí palačinkou, která dá vyniknout jejich jedinečné chuti.

Naše džemy či pečené čaje vyrábíme tradičním způsobem z různých druhů ovoce, převážně z jahod, rybízů, malin, višní, švestek, angreštu, ostružin, meruněk, borůvek, brusinek.
Džemy obsahují 70% ovocnou složku (bez náhražek), 30% cukru, je-li třeba, jsou zahuštěny přírodním citrusovým pektinem a minimálním množstvím kyseliny citrónové.
Jako vítané a atraktivní zpestření vaříme v letních měsících i džemy s bylinami, hlavně s mátou, levandulí, meduňkou, ale také s dalšími bylinami.

Ovoce použité ve výrobcích je částečně z naší produkce, popř. ovoce nakupujeme od místních pěstitelů zejména z ovocných sadů rodiny Soškových ze Sosnové. Ovoce je zde pěstováno v bio kvalitě. Ovoce, které se v naší oblasti nepěstuje, nakupujeme u ověřených pěstitelů mimo náš region, např. v Jeseníkách, na Šumavě nebo na Zlínsku.

Jemnou rajčatovobylinkovou omáčku vyrábíme tradičním způsobem z loupaných rajčat naší vlastní produkce. Abychom podtrhli chuť rajčat, dochucujeme omáčku plátky česneku, cibulí, řadou vhodných bylinek a olejem. Naši recepturu jsme vypilovali do vyvážené harmonické chuti, kterou oceníte především na těstovinách, lasagních či na pizze. Rajčatovobylinková omáčka se osvědčila také při ochucení slaných závinů. To ostatní už záleží jen na vaší fantazii.

Jednou ze specialit, které jsme zařadili do výroby, je cuketové hořčice. Jde o jemnou hořčici, kterou můžete použít k výrobě pomazánek, k dochucení omáček, dresinků, masa a tak dále. Vaší fantazii se meze nekladou. Hořčici vyrábíme tradičním způsobem z cuket nakupovaných u místních zemědělců, kteří pěstují zeleninu bez chemického ošetření. Další surovinou je cibule taktéž z produkce místních zemědělců, česnek, směsi koření dle vlastní receptury a ocet.

Nakládané okurky vyrábíme tradičním způsobem podle naší osvědčené rodinné receptury. Zásadou je, že vyrábíme pouze z produktů nakupovaných u místních zemědělců, kteří pěstují zeleninu bez chemického ošetření. V našich okurkách najdete samozřejmě okurek, ale také cibuli, mrkev, česnek, kopr, a aby byly okurky pikantnější, přidáváme i feferonky. Dalšími surovinami jsou ocet, cukr a směs koření.

V případě, že byste měli zájem a na skleničku si přáli napsat věnování či přání, připište tuto zprávu do objednávky. Každá námi vyrobená sklenička je originál vyrobený s láskou. Jistě proto potěší i obdarované.

Sladká tečka z regionálních produktů vás potěší na každém jarmarku. Slezské palačinky jsou vítaným zpestřením místních trhů a také vhodným způsobem, jak ochutnat naše džemy nebo sirupy. Slezskou palačinku připravujeme jako tradiční pochoutku zejména k propagaci a představení chuťových vlastností našich výrobků, zejména džemů a sirupů.
Skládá se z tradičních ingrediencí vyráběných v regionu. Mouku dodává mlýn HERBER, rovněž držitel regionální značky OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt, mléko mlékárna Hlavnice. Vajíčka získáváme z volného chovu místních chovatelů. Pro milovníky „slaných chutí“ nabízíme i náplně špenátové.

Kontakt na výrobce:

Michaela Štěpáníková

Dolní náměstí 305/21
746 01 Opava
tel.: +420 739 622 268

http://www.slezskazahradka.cz

Vyberte si region

mapa regionů

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

Partneři

Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production

Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production

Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Projekt Bohatství našich regionů byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva zemědělství

Projekt Bohatství našich regionů byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva zemědělství

Tipy na výlety po celém Česku

Tipy na výlety po celém Česku

Smartemailing

Smartemailing
Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.