
Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Cukrová homole
Cukrovar v Dobrovici byl založen v roce 1831 knížecím rodem Thurn-Taxisů. Je nejstarším činným cukrovarem ve střední Evropě a zároveň nevýkonnějším cukrovarem v ČR.
Zpočátku byl řepný cukr vyráběn právě v podobě cukrových homolí. Uvařený řepný sirob s krystalky cukru se naléval do homolových forem (kadlubů). V nich se nechal cukr krystalizovat (hranit). Po částečném vychladnutí se cukrovina ve formě promíchávala, aby krystalizace lépe probíhala (tzv. protloukání). Na tom závisela kvalita a stejnoměrnost krystalů, snadnost vyklopení a čistota homole. Jakmile byly špičky homolových forem chladné, odstranily se zátky a sirob se nechal vytéct. Po 14 dnech byly homole z formy vyklopeny a dosušeny. Siroby z homolí se dále svařovaly a zpracovávaly.
V dnešní době se cukrová homole vyrábí snadněji – z cukru krupice a slouží především jako suvenýr. Stále se však jedná o ruční výrobu a její tvar připomíná počátky řepného cukrovarnictví.
Kromě certifikované cukrové homole společnost Tereos TTD vyrábí cukr, líh pro pitné i energetické účely (povinné přimíchávání do pohonných hmot, palivo E85), pelety (krmivo), vápenná, draslíkatá a dusíkatá hnojiva. Ročně společnost vyrobí 300 000 t cukru, 1 000 000 hl lihu a 90 000 t pelet.
Kontakt na výrobce:
Tereos TTD, a.s.
Palackého náměstí 1294 41 Dobrovice
tel.: 326 900 190
kontakt@tereos.com
http://www.cukrovaryttd.cz
Prodejní místa:
-
Dobrovická muzea o.p.s.
Dobrovice
více
Partneři
Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj
