Příběh zdravého pečení z Hané

HANÁ  12. 02. 2016

Luděk Bečica s manželkou Líbou provozovali několik let obchůdek se zdravými potravinami za dostupné ceny. Nabídku nedávno doplnili o chléb a netradiční pečivo vlastní výroby.

img

V počátcích našeho podnikání jsme vůbec nepředpokládali, že bychom někdy prodávali vlastní pečivo. Velmi nás oslovila myšlenka bezobalového způsobu prodeje, na váhu dle individuálního požadavku, navíc spolu s možností nabízet méně známé nebo rozšířené plodiny, které ve své přirozené podobě mají vyšší výživovou hodnotu. Tím, že se sami zabýváme různými stravovacími směry, máme doslova. na sobě vyzkoušené účinky a zdravotní přínos těchto potravin. Bylo pro nás přirozené, že jsme tyto zkušenosti chtěli takto šířit dále. Postupně se z našeho jídelníčku začala vytrácet tzv. bílá trojka – cukr, bílá mouka, mléko a průmyslově zpracované polotovary. Při této změně jsme se začali zajímat o alternativní možnosti výroby pečiva. V té době jsme se setkali s „panem kváskem, a tím se začal odvíjet příběh dnešního chleba Bohana.

Luděk zahájil několikaměsíční období plné experimentů, úspěšných i neúspěšných pokusů v pečení chleba. Spolu s těmito pokusy jsme zažívali všelijaká dobrodružství s různými moukami, s nočním přebíráním obilných zrn, vlastním mletím mouky a nevyzpytatelnými „náladami“ kvásku. Od nahodilých výsledků přes „vědecké“ bádání se Luděk dopracoval a my projedli ke chlebu, jehož chuť a kvalitu se dařilo opakovaně docílit. Na dlouho dobu se našim prvním komerčním výrobkem stal celožitný trhankový chléb se slunečnicovými a lněnými semínky, postupně přibývaly další druhy, jako např. chléb z žitné jemně mleté celozrnné mouky, s různými semínky – dýňový, chia a slunečnicový, se sušenými rajčaty, s medvědím česnekem. Na řadu přišly dalamánky, placky, bagety, ale také sladké pečivo. Postupně vznikal celozrnný perník a mufiny plněné povidly, mazanec a vánočka, sezónně i koláč s čerstvým ovocem. Největší naší specialitou je chléb připravený na páře. Nejnovějším chlebem je chléb Samuraj z rýžového kvasu, rýžové, pohankové a kukuřičné mouky.

Napřed jste zkoušel péct jinak a zdravě pro sebe a svou rodinu. Kde se vzalo rozhodnutí zkusit to jako podnikání?

Jak to většinou bývá, napomohlo tomu náhodné setkání a zájem našich přátel. Na farmářských trzích v Olomouci, kde jsme byli se svým bezobalovým stánkem, jsme se potkali s kamarádkou a provozovatelkou obchodu s regionálními potravinami, která projevila zájem o náš chleba do svého obchodu. A tak začala cesta k Luďkově pekařské živnosti. Cesta nebyla ani krátká a ani přímá. Celé dva roky trvalo, než se pekařina stala Luďkovou hlavní pracovní náplní a posláním.

Zdůrazňujete, že používáte kvas a vlastní receptury bez bílé mouky, droždí a vajec. O kvásek a jeho využití v kuchyni je stále větší zájem, sladké pečení bez mouky a vajec si ale většina hospodyň asi nedovede představit. Jak to dokážete vy?

Základem našeho pečiva je opravdu a pouze celozrnný žitný kvas. V recepturách používáme mouky pšeničné s vyšším obsahem vlákniny (T1050), celozrnné, žitné a špaldovou. Pro výrobky z přirozeně bezlepkových surovin pak celozrnné mouky z pohanky, rýže natural a kukuřice. Práce s kvasem je na rozdíl od droždí časově náročnější, ale zato pečivo z něj připravené je daleko lépe stravitelné, trvanlivější a hodnotnější. Naše sladké pečivo je oproti klasickému samozřejmě trochu jiné, jak chutí, tak konzistencí, ale i trvanlivostí. 

Máte vypozorováno, kdo jsou vaši zákazníci? Daří se vám získávat i nové mimo komunitu zaměřenou na zdravou výživu?

Ze začátku jsme samozřejmě hledali své zákazníky na různých alternativních akcích, pečivo jsme nabízeli pouze do zdravých výživ. Pozorujeme, že se zájem o žitné a kvasové pečivo zvyšuje, a to nám umožňuje nabízet ho i v sítích klasických prodejen. Také při prodeji na trzích se daří prodat stále vyšší množství chleba i ostatního pečiva. Nemalou skupinou našich pravidelných zákazníků tvoří rodiny s malými dětmi, které často využívají možnosti rozvozu až domů, protože i tuto variantu nabízíme.

Provozovnu máte v Olomouci, kde všude se dá vaše pečivo koupit?

V Olomouci jsou to prodejny To pravé z Hané, Studánka Olomouc, Pí-centrum, Zdravá výživa v Nemocnici, Večerka u nemocnice, Sedlák POCTIVÉ POTRAVINY. Dále v Droždíně u Skálů, v Tovéři ve Večerce, ve Šternberku u Sedláka a Zdravé výživě paní Novákové, v Uničově u paní Rybové v Čerstvém pečivu na Plzeňské, v Litovli ve zdravé výživě Slunečnice.

Prozradíte nám, jaké máte nejbližší plány? Chystáte se rozšiřovat sortiment nebo objem výroby? Nebo jste spokojení tak, jak to je?

Plány mění někdy sám život, v současné době hledáme jiné vhodné prostory pro naši pekárnu, protože dosavadní musíme opustit. Tento krok pravděpodobně i urychlí naše plány na pořízení výkonnějšího zařízení a dalšího technologického vybavení provozu. Budeme rádi, pokud naše výrobky osloví další spotřebitele. A také, že díky jejich zájmu začneme vyrábět i něco nového. Nové výrobky totiž v drtivé většině vznikají na základě poptávky – ať už obchodníků, se kterými spolupracujeme, nebo i našich přímých zákazníků.

Pustit se do podnikání v oboru výroby potravin vyžaduje dost odvahy a  trpělivosti. Co byste vzkázal těm, kdo o něčem podobném uvažují?

U nás zafungovala vytrvalost a víra ve smysl této práce, kterou je nezbytné dělat s láskou a dobře. Důležitá je také podpora rodiny a mnoha našich přátel, kteří nás podporovali nejen tím, že si kupovali náš chléb, ale i povzbuzením, radou a vírou. V neposlední řadě i kladné reakce našich zákazníků, kterým náš chléb nejen chutná, ale oceňují i jeho výjimečnou kvalitu.

Rozhovor vedla Kateřina Čadilová

Kvasové a celozrnné pečivo

Ruční výroba kvasového celožitného chleba, dalamánků, baget, perníků a jiné … Vlastní receptury bez droždí, bílé mouky a vajec. Více...

HANÁ regionální produkt®

HANÁ - krajina rozlehlých úrodných polí a chráněných lužních lesů, ležící v samém srdci Moravy. Láska k rodné půdě a tradicím se zde dědí po generace a je tak zárukou pro vznik kvalitních domácích produktů. Více...

Vyberte si region

mapa regionů

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

Partneři

Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production

Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production

Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Projekt Bohatství našich regionů byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva zemědělství

Projekt Bohatství našich regionů byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva zemědělství

Tipy na výlety po celém Česku

Tipy na výlety po celém Česku

Smartemailing

Smartemailing
Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.