V Leštině udí maso bukem a láskou

JESENÍKY  31. 01. 2018

Doma to u nich voní česnekem a kouřem z bukového dřeva. Jana a Pavel Krušovi z Leštiny udí vepřové maso už třetí desítku let. Začínali sami pro sebe; řemeslo i recepturu, kterou si postupně upravili, zdědili po předcích – řeznících. Dnes už se do přípravy zapojuje i jejich syn. Skoro sedm let navíc připravují uzenářské výrobky i pro své zákazníky. Jejich maso si pochvalují nejen obyčejní lidé, ale i kulináři.

img

„Mám to asi v genech. Lásku k uzení jsem získal už jako malý chlapec od svého dědečka,“ říká Pavel Kruš. Manželé se přitom původně naučili zcela jiná řemesla – obrábění a péči o nemocné. Jejich výrobky ale příslušníkům rodiny a známým chutnali natolik, že se Krušovi nakonec rozhodli zařídit si živnost. Jako jedni z mála uzenářů v kraji používají pouze dřevo. „Vybrali jsme si bukové, protože nejlépe zachovává charakteristickou chuť masa. Může se udit ještě ovocnými listnáči, jako je švestka nebo třešeň, ale po nich už je maso nasládlé,“ vysvětlují manželé.

Většinu jejich produkce představuje uzené vepřové maso, a to zejména plecko, bůček a krkovice. „Vybíráme pouze z regionálních surovin. Maso bereme ze statku v Uničově. Česnek sháníme od pěstitelů z okolí,“ vysvětluje Jana Krušová zdůrazňuje, že jejich uzeniny obsahují pouze obyčejnou kuchyňskou sůl na rozdíl od běžných uzenin, v nichž je rychlosůl.

Především v regionu pak probíhá rovněž odbyt. Krušovi se účastní farmářských trhů v Šumperku, Olomouci, Šternberku a okolí. Jejich zákazníci se za nimi pak vypravují do Leštiny, jsou mezi nimi například i lidé z Brna. „Dvakrát jsme se účastnili gastrofestivalu, na jednom z nich pochválil naše maso Zdeněk Pohlreich, to nás potěšilo,“ svěřil se Pavel Kruš.

Mezi jejich výrobky se čas od času objeví i hovězí maso, na zakázku pak třeba vepřové ocásky nebo žebra, někdy špek. „Jednou se u nás zastavil člověk, který se zrovna chystal na Antakrtidu, a poptával právě špek. Mrzelo mě, že jsme ho zrovna neměli. Představa, že si na našem výrobku pochutnává někdo na tak ojedinělém kontinentu, byla lákavá,“ usmívá se Pavel Kruš. Přestože se ženou i se synem doma často navlékají rukavice a loupou česnek, množství spotřebovaných surovin prozradit nechtějí. „Nemáme žádnou tajnou ingredienci, ale naše know-how spočívá v postupu,“ vysvětluje uzenář. „Lidé si často udí sami, ale volí špatné dřevo nebo nemají dobře upravené kouřovody. To může vést k tomu, že je jejich maso karcinogenní,“ dodává. Do budoucna nemá se svou ženou velké plány. „Chceme hlavně zachovat kvalitu, aby se k nám lidé stále vraceli a byli spokojení,“ říká.

Audio pořad, který vznikl ve spolupráci s Českým rozhlasem Olomouc v roce 2017, naleznete zde: http://hornipomoravi.eu/media/originalni_produkt/krusovi_uzene_maso.mp3.

Vyberte si region

mapa regionů

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

Partneři

Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production

Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production

Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Projekt Naše regiony – komunikační platforma a marketingové nástroje byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj

Projekt Bohatství našich regionů byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva zemědělství

Projekt Bohatství našich regionů byl realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva zemědělství

Turistická nabídka ubytování a zážitků

Turistická nabídka ubytování a zážitků

Konference rozvoje cestovního ruchu:

Konference rozvoje cestovního ruchu:

Ubytování a dovolená v České Republice

Ubytování a dovolená v České Republice

Smartemailing

Smartemailing
Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.