Cukrová homole

produkt

Dodává: Tereos TTD, a.s.

Obec: Dobrovice

Region: POLABÍ

logo

Další fotografie:

Cukrovar v Dobrovici byl založen v roce 1831 knížecím rodem Thurn-Taxisů. Je nejstarším činným cukrovarem ve střední Evropě a zároveň nevýkonnějším cukrovarem v ČR.


Zpočátku byl řepný cukr vyráběn právě v podobě cukrových homolí. Uvařený řepný sirob s krystalky cukru se naléval do homolových forem (kadlubů). V nich se nechal cukr krystalizovat (hranit). Po částečném vychladnutí se cukrovina ve formě promíchávala, aby krystalizace lépe probíhala (tzv. protloukání). Na tom závisela kvalita a stejnoměrnost krystalů, snadnost vyklopení a čistota homole. Jakmile byly špičky homolových forem chladné, odstranily se zátky a sirob se nechal vytéct. Po 14 dnech byly homole z formy vyklopeny a dosušeny. Siroby z homolí se dále svařovaly a zpracovávaly.

V dnešní době se cukrová homole vyrábí snadněji – z cukru krupice a slouží především jako suvenýr. Stále se však jedná o ruční výrobu a její tvar připomíná počátky řepného cukrovarnictví.

Kromě certifikované cukrové homole společnost Tereos TTD vyrábí cukr, líh pro pitné i energetické účely (povinné přimíchávání do pohonných hmot, palivo E85), pelety (krmivo), vápenná, draslíkatá a dusíkatá hnojiva. Ročně společnost vyrobí 300 000 t cukru, 1 000 000 hl lihu a 90 000 t pelet.

Kontakt na výrobce:

Tereos TTD, a.s.

Palackého náměstí 1
294 41 Dobrovice
tel.: 326 900 190

http://www.cukrovaryttd.cz

Prodejní místa:

Vyberte si region

mapa regionů

Regionální koordinátor značky

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

POLABÍ regionální produkt®

Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.