Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.
K Ferdinandovi pro slad
Benešovský Pivovar Ferdinand je především známý jako výrobce piva, která jsou připravována klasickým způsobem, tedy spodně kvašená a následně dokvašována. Navíc je to jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozující vlastní sladovnu. Právě slad dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec i za daleké hranice naší republiky. V areálu pivovaru byla vybudována nová expediční půda na slad, kterou místní zaměstnanci pojmenovali jako “sámoška“. Od května je zde možné nakupovat i malé množství sladu pro potřeby mini pivovarů. „Jezdí k nám pro slad minipivovary i větší pivovary, například Bernard nebo Havlíčkův Brod, které mají speciální piva. Nemusejí pro něj cestovat do Německa.
Když pro slad, tak do Pivovaru Ferdinand
Tisková zpráva, v Benešově dne 7. 9. 2015
Benešovský Pivovar Ferdinand je především známý jako výrobce piva, která jsou připravována klasickým způsobem, tedy spodně kvašená a následně dokvašována v ležáckém sklepě 60 až 90 dní podle druhu piva a navíc je to jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozující vlastní sladovnu. Do svého jednoho půllitru světlého ležáku spotřebují 90 g sladu, což je 100 g pivovarského ječmene. Právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec a i za daleké hranice naší republiky. Benešovský slad již takto například doputoval i do Bostonu.
Pivovar Ferdinand pokračuje v úspěšné spolupráci s německou firmou Weyermann, což je největší výrobce speciálních sladů v Německu. „My jim prodáváme náš benešovský slad a oni ho distribuují do Ameriky, kde je po něm značná poptávka. Dodáváme do zámoří 600 tun, který si kupují pivovary v Bostonu a okolí,“ říká sládek pivovaru Jaroslav Lebeda. Weyermann naopak dodává slad pro potřeby benešovského pivovaru, který rozjel s menší marží distribuci také pro celé Čechy.
V areálu pivovaru byla vybudována nová expediční půda na slad, kterou místní zaměstnanci pojmenovali jako “sámoška“. K dispozici je nový výtah s nosností jedné tuny. Od května je zde možné nakupovat i malé množství sladu pro potřeby mini pivovarů. „Jezdí k nám pro slad minipivovary i větší pivovary, například Bernard nebo Havlíčkův Brod, které mají speciální piva. Nemusejí pro něj cestovat do Německa. Někdo potřebuje třeba jen pětadvacet či padesát kilo, je to zkrátka taková naše služba, která se osvědčuje,“ dodává Lebeda. Pro veřejnost a domácí vařiče piva bude k dispozici koncem září zhruba pět základních druhů sladů, které se budou v malém balení 1 - 5 kg prodávat v nově zrekonstruované pivovarské prodejně. „Stále jsou nadšenci, kteří zkoušejí uvařit vlastní pivo, ale je to trochu řehole,“ usmívá se sládek Jaroslav Lebeda. Ten, kdo by chtěl na vlastní oči vidět, jak vypadá pivovar v Benešově a měl by chuť ochutnat místní speciály, má jedinečnou možnost v sobotu 12. září. V rámci pivovarských slavností pořádá Ferdinand prohlídky svého pivovaru - při této příležitosti na dvoře poteče nefiltrované pivo přímo z ležáckých tanků.
Více také na www.skutecnepivo.cz