Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.
Letošní sladký hit? Červené perníky
Červená. To je barva, která vládla vánočním perníkům Zdeňky Zachovalové z Jedovnic na Blanensku. Nepeče je ale z červeného těsta. „Jen je potírám vajíčkem, do kterého přidávám potravinářské barvivo. Potom je zdobím klasickou bílou polevou,“ popisuje svoji práci perníkářka.
Do pečení letos zapojila celou rodinu. „Děláme chaloupky, betlémy nebo i celé kolekce,“ říká mladá žena, která perníky připravuje z těsta šlehaného nad parou.
Skořici, badyán, nové koření a hřebíček si sama tluče v hmoždíři. „Těsto pak má úplně jinou vůni, než když do něho dáte kupovanou směs koření,“ tvrdí perníkářka, která má doma na tři stovky vykrajovátek.
Mnoho zákazníků nejvíc obdivuje její styl zdobení. Někteří už na trzích a výstavách poznávají její rukopis. „Určitě to chce umět malovat, mít cit v ruce. A to v naší rodině máme. I tatínek moc krásně maluje a pamatuji si, že dřív pekl i cukroví,“ usmívá se paní Zachovalová.
Na tuhou polevu má jednoduchý recept. Přidat do bílků víc cukru a vše míchat ručně, vařečkou. Perníkářkou se vyučená pánská krejčová stala před dvěma lety. Mezitím už stačila získat certifikát regionálního výrobce z Moravského krasu. „Zavázala jsem se tím, že většina surovin, tedy med i vajíčka, pochází od chovatelů nebo pěstitelů z Moravského krasu,“ vysvětluje žena.
Perníky Zdeňky Zachovalové uvidí příští rok návštěvníci veletrhu Styl a Kabo na brněnském výstavišti. „Připravuji kolekci asi pěti stovek perníků. Srdíčka, protože bude svátek svatého Valentýna, ale také střevíčky a figuríny na šaty. Tak, aby se perníky tematicky hodily k veletrhu,“ dodává.
Blanenský deník, 27.12.2010 8:44
Celý článek zde.