
Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Velikonoční kraslice
Pestrobarevně zdobená vejce k těmto jarním svátkům už patří, a to nejen u nás. Jejich zdobení je úzce spjato se starými lidovými obřady v období jarní rovnodennosti. Historie vajíček ve spojení s velikonočními svátky je velmi dlouhá a jsou symbolem Velikonoc stejně jako pomlázka, pečený beránek nebo mazanec. Vajíčka se poměrně jednoduše barví, ale také různě zdobí. Technik zdobení vajec existuje řada, od nejjednodušších, jakými je reliéfní kresba voskem nebo jednoduché batikování, přes složitější, jako je vícebarevná batika či leptání, až k nejobtížnějším, kterými jsou polepování slámou či sítinou a vyškrabování neboli gravírování. Další, poměrně komplikovanou technikou je drátování, patrně nejkomplikovanější je pak prořezávání a vrtání.
Vrtané a gravírované kraslice:
Snažím se vyzkoušet všechny techniky zdobení kraslic, nejraději však mám vrtání a gravírování. K tvorbě kraslic jsem se dostala v podstatě náhodou asi před 10 lety a z mého zájmu se po čase stala velká záliba. Využívám vajec nejen slepičích, ale také kachních, husích a pštrosích.
Nově, úspěšně již pátým rokem zkouším kraslice bílé, dírkované, zdobené bílým voskem, jakoby krajkované, tzv. madeirové kraslice.
Vyškrabování vzoru (gravírování) je technicky dokonalá výzdoba kraslic. Provádím je na sytých barvách, zejména červené, temně fialové nebo černé ocelovým nožem. Ornamentika gravírovaných kraslic má spojitost s výšivkou nebo krajkou.
Kontakt na výrobce:
Faktorová Miluše
373 01 Temelín 1tel.: 725306424