Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.
Fryčovické brambory
Dodává: Jaromír Kublák
Obec: Fryčovice
Region: BESKYDY
Jsme potomci sedláků z Fryčovic a hospodaření má pro nás životní smysl. Kvalita brambor je úměrná přístupu k půdě.
Zemědělská farma Kublák se nachází v obci Fryčovice. První zmínky o obci se objevují kolem roku 1267, historie statku sahá před rok 1752, kdy byly poprvé očíslovány fryčovické domy. Statek v té době zabíral velkou plochu na obou březích řeky Ondřejnice. Zmínky o rodu Kubláku začínají 30. 5. 1697, kdy se Jiřímu a Marině Kublákovým narodil syn Andreas. Rodina hospodařila na gruntu nepřetržitě do roku 1958, do nucené kolektivizace.
Dnes farma obhospodařuje přes 200 ha zemědělské půdy. Nosným programem jsou konzumní a loupané brambory. Dále jsou to zrniny, obiloviny a semena pro drobné chovatele. Ovocem a zeleninou farma zásobuje okolní školní jídelny, restaurace a obchody. Živočišná výroba je zastoupena chovem sportovních koní.
Brambory pěstujeme rané a k zimnímu uskladnění, různé odrůdy s odlišným stupněm varného typu, se žlutomasou dužninou a kalibrovanou velikostí.