
Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Vařónka
Ještě na konci minulého století jste mohli na Těšínském Slezsku běžně ochutnat domácí Vařónku. Tu a tam se s ní můžete setkat i dnes. Jak se vařila? Nejdříve jste museli v hrnci zkaramelizovat cukr. Míra karamelizace rozhodovala o konečné barvě vařónky. Pak jste přilili vodu a přivedli ji do varu. Po mírném vychladnutí se přidaly další ingredience – hřebíček, skořice, citrónová šťáva, med, špyrytus a .. kus gorolského srdce. Vařónka se dům od domu lišila a variant bylo nepřeberně. Její receptura se mohla také lišit podle toho, k jaké příležitosti byla připravovaná. Zatímco při méně svátečních událostech se pila ještě teplá, na svatební hostiny se připravovala i s několikatýdenním předstihem. Starší generaci si vzpomínají na Vařónku s máslem nebo „špyrkami“. Tu připravovaly hospodyňky v zimě, aby zahřála „gazdu“ po celodenní práci v lese. Děkujeme radám starších Regionu Trojmezí – z Jablunkova (CZ), Čierneho (SK) a Jaworzynky (PL) za povzbuzení a cenné rady. Před naléváním doporučujeme protřepat. Petr Staňo a David Czyž.
|
Kontakt na výrobce:
Mgr. David Czyž
739 96 Nýdek 559tel.: +420 723 615 697
mamaztatom@seznam.cz
http://www.medovelikery.cz