Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.
Chléb „Gazdów Góreckich”, podplamenice, tvaroh a máslo
Chléb, který peče rodina Dudysů, je z žitné mouky (80%), takže je tmavý, lehce kyselý a krásně křupavý, neboť se peče v peci vytopené dřevem podle více než sto let staré receptury.
Chléb „Gazdów Góreckich”, podplamenice, tvaroh a máslo od Jadwigy Dudys:
Příprava těsta a pečení trvá několik hodin. Nejprve se v díži zadělá kvásek a po několika hodinách se vypracuje těsto a zatopí v peci. Upečený chléb musí ještě 4 hodiny chladnout, a proto se také pečou čerstvé tenké placky - podplamenice, které jsou ze stejného chlebového těsta. Pečou se pouze jednu až dvě minutky a nejlíp chutnají teplé polité máslem a medem. K tomu výborně chutná žitná káva s mlékem. Tyto pochutiny jedli už před sto lety, proto se také chléb peče ve stoleté dřevěnici. V hospodářství si lze prohlédnout nejen chlebovou pec, ale také staré zemědělské stroje nebo se něco dozvědět o včelařství.
Každý účastník ukázky připravuje domácí podplamenici, která jde do pece na dřevo a po jedné minutě je připravena k ochutnání. Na stole je připraveno také máslo, med, sádlo a náš žitný chléb. K pití nabízíme jemnou obilnou kávu s mlékem. V rozšířené verzi na váš čeká odstřeďování mléka, stloukání másla v tradiční máselnici a vyrábění bílého sýra.
Kontakt na výrobce:
Agroturystyka „Chlebowa Chata”
Breńska 113434 36 Górki Małe
Polsko
tel.: +48 338 539 630
tel.: +48 664 345 019
pytania@chlebowachata.pl
http://www.chlebowachata.pl