Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.
Slaměné kraslice
Zdeňka Rajsiglová se věnuje výrobě kraslic zdobených slámou již od osmdesátých let minulého století. Tento typ kraslic se nazývá hanácký, protože se vyráběl hlavně v oblasti Hané. Zpočátku pracovala pro Ústředí lidové umělecké výroby, odkud se jí dostávalo i uměleckých předloh. Časem si paní Rajsiglová začala vytvářet vlastní vzory, které nalepuje na obarvená slepičí, husí i drobná křepelčí vejce.
V minulosti se barvila plná vajíčka, a to buď v cibulových slupkách, v odvaru z ořechových slupek, v olšové kůře i v jiných barvicích lázních z domácích zdrojů. V současné době se barevná škála rozrostla díky umělým barvivům v mnohonásobně větší paletu. Vídáme slámové kraslice v barvě sytě červené, fialové, hnědé, černé, modré i tmavozelené. Jakmile jsou vejce obarvená, nastříhá se sláma na malinké trojúhelníčky, kosočtverečky, proužky i kolečka. Pomocí lepidla a velmi šikovných prstů se tyto kousíčky slámy přilepují na obarvené a suché vajíčko. S mikroskopickou přesností se nalepují do tvarů, které symbolizují květiny či sluníčko, tedy předzvěsti jara. Tento popsaný postup trvá ve skutečnosti velmi dlouho a vyžaduje jemné ruce, preciznost a nekonečnou trpělivost. Držitelka ceny Vladimíra Boučka.