
Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Příběhy značek
Každá z regionálních značek má svůj unikátní příběh o úsilí a osudech místních obyvatel, které se odehrávají v kontextu jedinečné krajiny, svébytné kultury a staletých tradic. Nechte se inspirovat příběhy, které vypráví sám život.

Jablkem to začalo a dnes umíme nabídnout i lyofilizované ovoce
Lučické sady - Eduard Kozák jsou rodinná firma, která se věnuje pěstování a zpracování ovoce. Jejich hlavním produktem jsou jablka a švestky, v menší míře rybíz, hrušky, broskve, kanadské borůvky a jahody. Z ovoce vyrábí mošty, sušené a lyofilizované ovoce, povidla a nabízí i vlastní med. Vše pak nabízí ve vlastní prodejně v Lučicích 43. Zakoupíte zde i další produkty spojené se zemědělskou výrobou jako jsou například brambory, cibule, mák a jiné. více

ŽIVOT A PODNIKÁNÍ V SOULADU S PŘÍRODOU
Řísnice, malá vesnička na samém konci Kraje blanických rytířů je od roku 2020 domovem paní Veroniky Slukové, která tvoří dřevěné dekorace pod obchodní značkou Travera a její rodiny. Pro svou značku získala v roce 2021 certifikát KRAJ BLANICKÝCH RYTÍŘŮ regionální produkt ®. O tom, jak se jí žije na Podblanicku, o mottu, které používá nejen k propagaci značky, ale hlavně jím žije nám pověděla jednoho mrazivého odpoledne. Návštěva to byla kouzelná. Dřevěná podlaha vrzala pod nohami, v kamnech praskal oheň a příjemně hřál, stejně jako milá slova paní Veroniky. více

Kozí mléko jako elixír zdraví a krásy
Vůně a chutě venkova. Už jste ochutnali zdravé mlsání z Krkonošské kozí farmy z Rudníku? Doporučujeme žervé, které vyhrálo v minulém roce soutěž Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Předvelikonoční doba přeje různým druhům půstu a zdravého životního stylu. více

Mistři svého řemesla se slavnostně setkájí na zahájení výstavy dne 24.3.2022 od 17:00 hod. v Hradci Králové
Muzeum Východních Čech připravilo pustovní výstavu Mistrů, kteří tvoří v Královéhradeckém kraji. Ruční výroba, s láskou k řemeslu a tradicím, uchování technologických postupů a kulturního bohatsví. Ocenění je obdobou titulu Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje ministr kultury. více

Krakonošův ranec láká děti do přírody a za řemesly
Krakonoš hledá pomocníky, kteří mu pomohou najít dary od místních řemeslníků a uchrání je tak od chamtivých hledačů pokladů. Pomozte Krakonošovi posbírat dary do jeho rance. Na cestě mezi Janskými Lázněmi a Rudníkem Vás čeká 11 úkolů pro rozhýbání těla i hlavy, horské louky, vyhlídka, roubenky i studánka s živou vodou. Stačí si do svého mobilního telefonu stáhnout aplikaci Hravýlety (www.hravylety.cz) a virtuální stezku Bolkovským údolím o celkové délce cca 5 km si s rodinou či kamarády projít. Podaří se vám v cíli získat opravdovou odměnu od samotného vládce hor? více

Výrobky z ovčí vlny, které se rodí na horských loukách
Velkou část Krkonošského národního parku zastávají horské smilkové louky, které jsou jedinečné z pohledu světového a celá oblast Krkonoš je součástí chráněného území NATURA 2000. Horalové, kteří zde žijí, obhospodařují s láskou louky a chovají na nich ovce, skot či kozy. Dobře se doplňují hlavně ovce a skot, kdy skot sežere méně chutné druhy a ovce zase „mastná“ místa a dřeviny. Ovce také přednostně vypásají výše položené části svahů a pro skot zůstane píce na úpatí. více

Vyryto do betonu v Krkonoších, kde utíká čas pomaleji
Tak by se dala shrnout tvorba Martina Plůchy, který se umístil v TOP 10 podnikatelských příběhů soutěže Fandíme řemeslu. Soutěž pořádá Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Do 31.10. 2021 je možné dát hlas č. 7, nositeli regionální značky Krkonoše originální produkt. více

Královéhradecký kraj má novou Mistryni
„Žijeme v moderní době, ale nesmíme dopustit, aby z naší společnosti zmizely zkušenosti, postupy, dovednosti a technologie, které znali a rozvíjeli naši předci. Těší mě, že v našem regionu tradiční rukodělná řemesla nadále kvetou a jsme rádi, že jejich nositele můžeme podporovat. Tímto oceněním jim chceme poděkovat za to, že řemesla nejen udržují, ale svůj um i předávají dál,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová. více

Obchůdek Eliáš připomíná slavného rodáka Tadeáše Haenkeho
Dnes téměř zapomenutý, neznámý a opomíjený, přesto velmi významný cestovatel, přírodovědec, botanik, lékař a etnograf, rodák z Chřibské, zvaný též „Lovec leknínů“ nebo „Český Humboldt“ se do historie zapsal hned několika činy, především sice cestovatelskými a botanickými, ale zdaleka nejen jimi. více

Vášnivý včelař pan Čaloun a jeho cesta ke včelám…
…trvala osm let. Osm let, během kterých jsem netušil, že po nějaké cestě kráčím a že na jejím konci objevím včely. více

Řemeslo má zlaté dno a Mistr ručičky
Znáte ve svém okolí mistra svého řemesla? Šikovné ruce, které dokáží cokoliv vytvořit dle předlohy nebo podle své fantazie? My Vám dnes představíme Mistra Českomoravského cechu uměleckých dráteníků, který byl v červenci 2021 oceněn titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje. Ladislav Šlechta žije dlouhá léta v Harrachově, kde vyrábí osobitým stylem technikou smyček rukodělné drátěné výrobky od malých pavouků až po metrového Rýbrcoula. Jeho láska k drátěnému řemeslu začala v roce 2001, kdy ho kamarádka přihlásila na Desatero řemesel do Poniklé. Desatero řemesel jsou týdenní tvůrčí kurzy probíhají pod vedením zkušených lektorů ze VSUŘ v Praze v Krkonošském muzeu řemesel u paní Pičmanové. V muzeu můžete shlédnout i stálou expozici dráteníka Ladislava Šlechty. více

Seznamte se s koordinátorkou regionu Broumovsko
Značka Broumovsko regionální produkt patří rozlohou k nejmenším v asociaci. To ovšem neznamená, že by měl uniknout vaší pozornosti. O certifikovaných výrobcích a provozovatelích zážitků si můžete přečíst v jejich prezentacích na našem webu. Nyní bychom vám rádi také představili koordinátorku Kateřinu Agnolozzi. více

Křehká krása broušených kraslic
V čase krátce před Velikonocemi se zaměříme na kraslice. Jistě víte, že kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vejce, zdobené různými vynalézavými způsoby. Symbolizuje plodnost, zrození a život. Ženy a dívky odměňovaly kraslicí koledníky za tzv. pomlazení neboli vyšlehání pomlázkou. Dnes čím dál častěji slouží kraslice jako dekorace. A že jsou opravdu nádherné. více

Od vejdunku ke kraslici
Lidová umělkyně Hana Váňová žije a tvoří v malebném koutě České republiky na Broumovsku. V bytě uprostřed sídliště v Polici nad Metují tvoří křehkou krásu, která je od nepaměti součástí svátků jara. Zvolenými motivy pomáhá Hana Váňová k udržování regionálních symbolů. Jedním z výjimečných vlastností výrobků je téměř 100% použitá surovina a vysoká umělecká kvalita zpracování, která je konstantní. Její kraslice zdobí interiéry nejen v Čechách, ale i v zahraničí. více

To pravé z Krkonoš nyní ve Farmářském automatu
Jako první v České republice přišli Basařovi s novinkou automatem na maso. Automaty na čerstvé potraviny jako jsou mléčné výrobky, vejce, ovoce a zelenina již v Česku nějakou dobu existují, ale na vyzrálé maso a delikatesní žebra zatím ne. Nově si tak milovníci masa mohou dopřát a zakoupit všechny klasiky a nejoblíbenější flákoty s glejtem regionální značky KRKONOŠE originální produkt® 24 hodin denně 7 dní v týdnu na dvoře u Basařů v Prosečném 53, www.farmabasarovi.cz. A platit se dá hotově nebo kartou. více