Příběh zdravého pečení z Hané

HANÁ  12. 02. 2016

Luděk Bečica s manželkou Líbou provozovali několik let obchůdek se zdravými potravinami za dostupné ceny. Nabídku nedávno doplnili o chléb a netradiční pečivo vlastní výroby.

img

V počátcích našeho podnikání jsme vůbec nepředpokládali, že bychom někdy prodávali vlastní pečivo. Velmi nás oslovila myšlenka bezobalového způsobu prodeje, na váhu dle individuálního požadavku, navíc spolu s možností nabízet méně známé nebo rozšířené plodiny, které ve své přirozené podobě mají vyšší výživovou hodnotu. Tím, že se sami zabýváme různými stravovacími směry, máme doslova. na sobě vyzkoušené účinky a zdravotní přínos těchto potravin. Bylo pro nás přirozené, že jsme tyto zkušenosti chtěli takto šířit dále. Postupně se z našeho jídelníčku začala vytrácet tzv. bílá trojka – cukr, bílá mouka, mléko a průmyslově zpracované polotovary. Při této změně jsme se začali zajímat o alternativní možnosti výroby pečiva. V té době jsme se setkali s „panem kváskem, a tím se začal odvíjet příběh dnešního chleba Bohana.

Luděk zahájil několikaměsíční období plné experimentů, úspěšných i neúspěšných pokusů v pečení chleba. Spolu s těmito pokusy jsme zažívali všelijaká dobrodružství s různými moukami, s nočním přebíráním obilných zrn, vlastním mletím mouky a nevyzpytatelnými „náladami“ kvásku. Od nahodilých výsledků přes „vědecké“ bádání se Luděk dopracoval a my projedli ke chlebu, jehož chuť a kvalitu se dařilo opakovaně docílit. Na dlouho dobu se našim prvním komerčním výrobkem stal celožitný trhankový chléb se slunečnicovými a lněnými semínky, postupně přibývaly další druhy, jako např. chléb z žitné jemně mleté celozrnné mouky, s různými semínky – dýňový, chia a slunečnicový, se sušenými rajčaty, s medvědím česnekem. Na řadu přišly dalamánky, placky, bagety, ale také sladké pečivo. Postupně vznikal celozrnný perník a mufiny plněné povidly, mazanec a vánočka, sezónně i koláč s čerstvým ovocem. Největší naší specialitou je chléb připravený na páře. Nejnovějším chlebem je chléb Samuraj z rýžového kvasu, rýžové, pohankové a kukuřičné mouky.

Napřed jste zkoušel péct jinak a zdravě pro sebe a svou rodinu. Kde se vzalo rozhodnutí zkusit to jako podnikání?

Jak to většinou bývá, napomohlo tomu náhodné setkání a zájem našich přátel. Na farmářských trzích v Olomouci, kde jsme byli se svým bezobalovým stánkem, jsme se potkali s kamarádkou a provozovatelkou obchodu s regionálními potravinami, která projevila zájem o náš chleba do svého obchodu. A tak začala cesta k Luďkově pekařské živnosti. Cesta nebyla ani krátká a ani přímá. Celé dva roky trvalo, než se pekařina stala Luďkovou hlavní pracovní náplní a posláním.

Zdůrazňujete, že používáte kvas a vlastní receptury bez bílé mouky, droždí a vajec. O kvásek a jeho využití v kuchyni je stále větší zájem, sladké pečení bez mouky a vajec si ale většina hospodyň asi nedovede představit. Jak to dokážete vy?

Základem našeho pečiva je opravdu a pouze celozrnný žitný kvas. V recepturách používáme mouky pšeničné s vyšším obsahem vlákniny (T1050), celozrnné, žitné a špaldovou. Pro výrobky z přirozeně bezlepkových surovin pak celozrnné mouky z pohanky, rýže natural a kukuřice. Práce s kvasem je na rozdíl od droždí časově náročnější, ale zato pečivo z něj připravené je daleko lépe stravitelné, trvanlivější a hodnotnější. Naše sladké pečivo je oproti klasickému samozřejmě trochu jiné, jak chutí, tak konzistencí, ale i trvanlivostí. 

Máte vypozorováno, kdo jsou vaši zákazníci? Daří se vám získávat i nové mimo komunitu zaměřenou na zdravou výživu?

Ze začátku jsme samozřejmě hledali své zákazníky na různých alternativních akcích, pečivo jsme nabízeli pouze do zdravých výživ. Pozorujeme, že se zájem o žitné a kvasové pečivo zvyšuje, a to nám umožňuje nabízet ho i v sítích klasických prodejen. Také při prodeji na trzích se daří prodat stále vyšší množství chleba i ostatního pečiva. Nemalou skupinou našich pravidelných zákazníků tvoří rodiny s malými dětmi, které často využívají možnosti rozvozu až domů, protože i tuto variantu nabízíme.

Provozovnu máte v Olomouci, kde všude se dá vaše pečivo koupit?

V Olomouci jsou to prodejny To pravé z Hané, Studánka Olomouc, Pí-centrum, Zdravá výživa v Nemocnici, Večerka u nemocnice, Sedlák POCTIVÉ POTRAVINY. Dále v Droždíně u Skálů, v Tovéři ve Večerce, ve Šternberku u Sedláka a Zdravé výživě paní Novákové, v Uničově u paní Rybové v Čerstvém pečivu na Plzeňské, v Litovli ve zdravé výživě Slunečnice.

Prozradíte nám, jaké máte nejbližší plány? Chystáte se rozšiřovat sortiment nebo objem výroby? Nebo jste spokojení tak, jak to je?

Plány mění někdy sám život, v současné době hledáme jiné vhodné prostory pro naši pekárnu, protože dosavadní musíme opustit. Tento krok pravděpodobně i urychlí naše plány na pořízení výkonnějšího zařízení a dalšího technologického vybavení provozu. Budeme rádi, pokud naše výrobky osloví další spotřebitele. A také, že díky jejich zájmu začneme vyrábět i něco nového. Nové výrobky totiž v drtivé většině vznikají na základě poptávky – ať už obchodníků, se kterými spolupracujeme, nebo i našich přímých zákazníků.

Pustit se do podnikání v oboru výroby potravin vyžaduje dost odvahy a  trpělivosti. Co byste vzkázal těm, kdo o něčem podobném uvažují?

U nás zafungovala vytrvalost a víra ve smysl této práce, kterou je nezbytné dělat s láskou a dobře. Důležitá je také podpora rodiny a mnoha našich přátel, kteří nás podporovali nejen tím, že si kupovali náš chléb, ale i povzbuzením, radou a vírou. V neposlední řadě i kladné reakce našich zákazníků, kterým náš chléb nejen chutná, ale oceňují i jeho výjimečnou kvalitu.

Rozhovor vedla Kateřina Čadilová

Kvasové a celozrnné pečivo

Ruční výroba kvasového celožitného chleba, dalamánků, baget, perníků a jiné … Vlastní receptury bez droždí, bílé mouky a vajec. Více...

HANÁ regionální produkt®

HANÁ - krajina rozlehlých úrodných polí a chráněných lužních lesů, ležící v samém srdci Moravy. Láska k rodné půdě a tradicím se zde dědí po generace a je tak zárukou pro vznik kvalitních domácích produktů. Více...

Vyberte si region

mapa regionů

Kam dál

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

Partneři

Asociace malých a středních podniků

Asociace malých a středních podniků

Kudy z nudy

Kudy z nudy

Smartemailing

Smartemailing

Donoři

Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.