
Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Inspirující Šťastné kozy
Na rodinné farmě ve Velkých Albrechticích chovají od roku 2010 kozy plemene česká bílá krátkosrstá. Kam se za 6 let svojí práce dostali, přibližuje majitelka farmy, Markéta Toběrná.

"První rok byl idylický, s kozinkami jsme pravidelně chodili na procházky po okolních loukách a mezích, kde kozy ožíraly tolik oblíbené keříky a náletové stromky. V dubnu dalšího roku kozinky porodily první kůzlátka a začali jsme dojit mléko.
Od počátku jsme měli v plánu prodávat mléko i výrobky z něj oficiálně, proto jsme veškeré plány na budování dojírny, mléčnice i sýrárny předem konzultovali s veterinářkou z KVS Nový Jičín. V roce 2011 jsme získali oprávnění k prodeji syrového mléka ze dvora a začali jsme se stavbou a zařizováním sýrárny. Registraci sýrárny jsme obdrželi v srpnu následujícího roku, to už byl stav dojících koz 14 a k tomu dva plemenní kozli. V témže roce jsme pořídili jalovičku – kříženku plemene jersey.
Těší nás, že je o výrobky z kozího mléka velký zájem, a že i mléko našich koz lidem chutná. Několik zákazníků projevilo zájem i o kozí kolostrum (mlezivo), které má údajně příznivé účinky při léčbě rakoviny. V současné době prodáváme kromě syrového mléka i čerstvý kozí sýr, tvaroh, syrovátku, jogurt, kefír, žinčici, polotvrdý sýr a zrající (tvrdý) sýr. Sezónně jsou na prodej jatečná kůzlata a plemenné kozičky na chov. V letošním roce budeme mít 23 dojí- cích koz, což už je téměř náš konečný plánovaný stav.
V lednu jsme přikoupili ještě jednu jerseyskou jalovičku, tentokrát čistokrevnou z chovu ŠZP VŠZ v Praze. Koncem března očekáváme narození prvního telátka a těšíme se na kravské mléko. Několik následujících let nás čeká splácení půjček, kterých bylo zapotřebí pro nákup zvířat a strojů, stavební úpravy, budování ohrad, stavbu a vybavení dojírny, mléčnice a sýrárny. Poté ale chceme vydělané peníze investovat do rekonstrukce půdní části statku, kde plánujeme zařídit penzion pro návštěvníky. Věříme, že bude mezi lidmi z blízkého okolí i z daleka zájem o ubytování, které nabídne nejen možnost odpočinku, ale také zapojení do práce na farmě – péče o zvířata, dojení a zpracování mléka, sušení sena a podobně.
V době budování kozí ekofarmy jsme byli z finančních důvodů přinuceni omezit činnost občanského sdružení Naděje pro koně, jež jsme v roce 2003 založili. V současné době máme na statku tři koně, dva jsou původně z útulku. Jedné staré klisně platíme měsíční ustájení u chovatelky v západních Čechách, kde zůstala před několika lety v době své záchrany. Její zdravotní stav tenkrát nedovoloval transport k nám a vzhledem ke skvělé péči naší kamarádky jsme se rozhodli tam nechat koňskou babičku dožít. Věříme, že nám v budoucnu naše situace umožní opět poskytnout azyl potřebným koním.
Na statku se staráme o šest psů, jsou buď přijati z útulku z důvodu svého handicapu, nalezeni nebo u nás odloženi nezodpovědným majitelem. Naším cílem je, aby na Ekofarmě Šťastná koza byly šťastné nejen kozy, ale i všechna ostatní zvířata, jejich lidé i naši návštěvníci."
MORAVSKÉ KRAVAŘSKO regionální produkt®
Vzdálené hory na horizontu, rybníky, klidná Odra s houštinami vrb, dubů a olší na březích, šťavnaté louky, na nichž se pasou krávy. Takový je obrázek Moravského Kravařska, kraje s bohatou historií, kde hrdost lidí je tím správným předpokladem pro dobré místní výrobky.