
Regionální produkty
Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru – je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše. Návštěvníkům pak nabízí specifickou pohostinnost a neopakovatelné zážitky.

Křehká krása broušených kraslic
V čase krátce před Velikonocemi se zaměříme na kraslice. Jistě víte, že kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vejce, zdobené různými vynalézavými způsoby. Symbolizuje plodnost, zrození a život. Ženy a dívky odměňovaly kraslicí koledníky za tzv. pomlazení neboli vyšlehání pomlázkou. Dnes čím dál častěji slouží kraslice jako dekorace. A že jsou opravdu nádherné.

Na začátku tohoto příběhu značky OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt byla vášeň pro chov drůbeže. Paní Božena Gubancová si s manželem pořídila na dvorek hejno českých a německých hus. Ovšem husy německé mají dost velkou snůšku vajec. S tím vášnivá chovatelka úplně nepočítala, takže následovala logická otázka: „Co s tolika vejci budeme dělat?“ Kreativní chovatelka však rychle našla to nejlepší řešení: „Jsem tvořivý a neposedný člověk, tak jsem si našla na internetu pár fotek a zkusila jsem broušení kraslic. Povedlo se, pár mých výtvorů jsem věnovala známým, těm se má práce moc líbila a bylo to.“ Od té doby, zejména vždy před Velikonocemi, tráví paní Božena čas s křehkými skořápkami. Prořezávání a vrtání vaječné skořápky je technika poměrně moderní, ale patří k těm nejkomplikovanějším. Trvá i několik hodin, jak potvrzuje Božena Gubancová: „Než vybrousím jednu kraslici, trvá to kolem 2 - 2,5 hodin. Ale brousila jsem i kraslici 20 hodin, než dostala ten správný vzhled. Byl to tehdy dost náročný a precizní motiv. Samozřejmě si musím dělat přestávky. To by záda nevydržela.“ Tato jemná a precizní práce s sebou nese určitá rizika. Skořápka může kdykoliv prasknout a několikahodinová práce přijde vniveč. „Ano, i to se někdy stane,“ vypráví Božena Gubancová a dodává, „ale to člověku nesmí vzít chuť pokračovat.“ Její hlavní činnost spočívá v jiném oboru a vejce brousí ve volných chvílích: „Průměrně vybrousím tak 2-3 vejce týdně. Je to pro mě relax a dobrý pocit z tvoření. Ovšem letos mám více času, takže jsem schopná brousit i 2-3 vejce denně.“
Vybroušená vejce dotváří Božena Gubancová reliéfní voskovou malbou a dekupáží. Za normálních okolností je můžete koupit na velikonočních jarmarcích po celé republice, kde na místě předvádí i broušení. V současné době si kraslice můžete prohlédnout na jejím facebookovém profilu.