Výzva pro regionální výrobce
Výzva pro regionální výrobce a provozovatele regionálních zážitků k předkládání žádostí o udělení značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ Termín přijmu přihlášek do 27. února 2015 Komise zasedne 19. března 2015. Podrobné informace pro zájemce o udělení značky včetně žádostí o značku, zásad jejího udělování a užívání a certifikačních kritérií jsou k dispozici na http://www.regionalni-znacky.cz/ceskosaske-svycarsko, případně je možné žádost vyzvednout osobně nebo požádat o zaslání v obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Vyplněná žádost včetně povinných příloh musí být doručena na naši adresu nejpozději do 27. února 2015.
České Švýcarsko o.p.s. je již od roku 2010 koordinátorem regionální značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Značka patří do Asociace regionálních značek a je udělována nejen v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku (ve spolupráci s MAS Šluknovsko), ale také na území Saského Švýcarska. V regionu je již certifikováno 28 produktů a 4 zážitky. Certifikát platí na dva roky a opravňuje výrobce k užívání značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ na všech certifikovaných produktech i propagačních materiálech.
Od loňského roku probíhá i certifikace „Zážitků“. „Zážitkem“ se pro účely těchto certifikačních kritérií rozumí služby v cestovním ruchu (mimo stravovacích a ubytovacích služeb) vázané na konkrétní lokalitu nebo tradiční akci. V roce 2014 obdrželi certifikát Loretánské slavnosti v Rumburku, Nožířské slavnosti a Velikonoční jízda z Mikulášovic nebo balíček turistických aktivit: České Švýcarsko - to jede. Podrobnosti k certifikaci zážitků a kritéria hodnocení jsou na webových stránkách ARZ či České Švýcarsko o.p.s.
Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a udržitelnému cestovnímu ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. Uděluje se výrobkům, které mají v regionu dlouholetou tradici (nože z Mikova, čokolády z děčínské firmy Jordan & Timaeus), nebo jsou převážně z místních surovin (dřevěné spony od p. Kříže, včelí med od p. Kuby z Brtníků, mošty ze Saska apod.). Posuzuje se i podíl ruční práce, jedinečnost ve vztahu k regionu a výjimečné vlastnosti produktu. Výrobcům značka umožňuje větší propagaci jejich výrobků a otevírá nové možnosti prezentace a prodeje, např. na regionálních trzích. Základním nástrojem propagace jsou společné webové stránky všech certifikovaných produktů www.regionalni-znacky.cz. Koordinátor značky dále propaguje certifikované výrobce na svých akcích, webových stránkách a vydáváním propagačních materiálů a katalogů.
Další kolo certifikace proběhne 19. března 2015. Podrobné informace pro zájemce o udělení značky včetně žádostí o značku, zásad jejího udělování a užívání a certifikačních kritérií jsou k dispozici na https://www.regionalni-znacky.cz/ceskosaske-svycarsko, případně je možné žádost vyzvednout osobně nebo požádat o zaslání v obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Vyplněná žádost včetně povinných příloh musí být doručena na naši adresu nejpozději do 27. února 2015. K jednání Certifikační komise je nutné dodat i vzorky posuzovaných produktů (není-li to technicky možné, je potřeba s koordinátorem značky dohodnout jiný způsob prezentace a hodnocení). Osobní představení výrobků žadateli o značku je vítáno.
Kontaktní osoba pro sběr žádostí a certifikační proces:
Ing. Jarmila Judová
E-mail: jarmila.judova@ceskesvycarsko.cz
Tel.: +420 775 552 790+420 775 552 790
Křinické nám. 1161/10, 407 46 Krásná Lípa
www.ceskesvycarsko.cz
V případě jakýkoliv dotazů nás kontaktujte na uvedeném telefonním čísle či e-mailové adrese.
Věříme, že značka „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ přispěje k propagaci a podpoře Vaší kvalitní práce a současně i k rozvoji našeho regionu.