Rozhovor s Darkem Heliou - Dalia Coffee

BRNĚNSKO  20. 09. 2023

Malá pražírna s kavárnou láká na příjemné prostředí s výbornou kávou a usměvavými majiteli. Přestože ji najdete v malé vesničce kousek od Brna, mají velké plány. Zákazníkům chtějí dopřát ten stejný požitek z kávy jako sobě. Nabízejí kurz přípravy espressa, možnost upražit si vlastní kávu nebo Vás naučí kreslit našlehaným mlékem do kávy. A v budoucnu za Vámi možná přijedou s coffee truckem. Na rozhovor jsme se domluvili s panem Darkem Heliou.

img

Řekněte nám prosím pár vět o Dalia Coffee.
Celé to vlastně začalo jako koníček. Před asi 15 lety jsem začínal klasicky na rozpustné kávě ze sáčku 3 v 1 a postupně jsem se do toho víc a víc propadal. Manželka mi koupila espresovač a já si pak kupoval lepší mlýnky a lepší kávu.. Kupovali jsme i kávu z Německa a tam byla možnost koupit zelenou kávu, nepraženou. Což mě zaujalo, a tak jsem začal zjišťovat, co by se s tím dalo dělat a našel jsem návody, jak pražit kávu doma. Začínal jsem s pražením horkovzdušnou pistolí a ve staré pekárně na chleba, tam jsem byl schopný upražit asi půl kilogramu kávy naráz. Tak jsem pražil asi 3 roky pro sebe a občas kamarádům. Když manželce končila rodičovská dovolená, přemýšleli jsme, co by mohla dělat a koupili jsme pražírnu. K pražírně se následně přidala malá kavárnička, kde se snažím více prosazovat tu výběrovou kávu. Protože to je pro mě ten zábavný svět, není to jen o té čokoládové kávě, ale v kávě můžete najít všechny možné tóny jako květinové a ovocné. To je to, co mě baví. Před rokem manželka nastoupila do práce a já jsem opustil svoji práci v IT a tomuto se věnuji naplno.

Jaký byl přechod od počítače mezi lidi do kavárny?
Kavárna vlastně vznikla z nutnosti, protože jsme si naivně mysleli, že založíme e-shop a lidi budou nakupovat tam. Ale ono to nefungovalo. Pražírnu jsme úplně poprvé prezentovali u nás v Silůvkách na Vánočním jarmarku a lidi pak chodili a zvonili nám na barák, že by chtěli koupit kávu a e-shop je absolutně nezajímal. A tak jsme místo garáže vytvořili místnost, kde začala fungovat kavárna. Musím říct, že se v tom úplně necítím. Více mi vyhovovalo, když já jsem pražil a manželka byla v kavárně. Ale k tomu pražení kavárna prostě patří.

Jak dlouho v oboru působíte?
Profesionálně se pražení kávy věnuji 4 roky. Dříve jsem ještě opravoval automatické kávovary jako formu přivýdělku, což se mi teď hodí, protože si hodně věcí opravím sám.

Proč jste si vybral zrovna tento obor?
Dlouhou dobu byla káva mým koníčkem. Trošku jsem se bál, věnovat se tomu naplno, abych si kávu nezprotivil. Ale naštěstí se to tedy nestalo. Pracuji asi jako každý podnikatel, když je potřeba, tzn. často a dlouho. Vyloženě pražení se věnuji asi 3x týdně 4 hodiny. A pak samozřejmě jsou období, kdy je potřeba pražit častěji, typicky vánoční období nebo v létě, kdy jezdím na různé trhy a festivaly. 

Jak vůbec vznikla myšlenka, že se budete o značku ucházet?
O možnosti certifikace jsme se dozvěděli od Místní akční skupiny. Ze začátku se mi do toho nechtělo, protože by to pro mě znamenalo hodně starostí navíc. Trošku jsem se asi i styděl za naše obaly na kávu a nebyl jsem si úplně jistý kvalitou pražení, protože jsem se tomu věnoval relativně krátce. Trvá opravdu dlouho, než si je člověk jistý. Takže o značce jsem věděl dlouho, ale potřeboval jsem jistotu, že si mohu stát za svým výrobkem.

Čím je Váš produkt tak výjimečný?
Kávu, kterou nabízíme, vybíráme sami, testujeme ji a pak zákazníkům dokážeme poradit. Také si myslím, že již mám hodně zkušeností, abych nabídl opravdu správně upraženou kávu. Je to opravdu řemeslná činnost, pražení ovlivňuje spousta věcí jako počasí, vlhkost vzduchu, povětrnostní podmínky. A kdyby 5 pražičů mělo tu stejnou kávu ze stejného pytle, tak stejně díky jiným podmínkám i jiným pražícím strojům, bude výsledná káva chutnat jinak.

Co si od certifikace slibujete?
Určitě doufám, že se zvýší dosah a že o nás díky značce bude vědět více lidí. Jsem rád, že naši kávu nabízí i okolní obchody, restaurace a kavárny.

Získali jste i jiná ocenění?
Ne, zatím jsme se o žádná jiná neucházeli.

Jakou máte vizi do budoucna?
Chtěl bych větší kavárnu nebo se přestěhovat na frekventovanější místo, abych hlavně zvětšil objem prodané kávy a mohl případně přijmout zaměstnance a více se věnovat pražení kávy. A uvažuji i o coffee truck, protože mě strašně baví dělat tu kávu, přes celé léto bych mohl jezdit mezi lidi a sledovat reakce lidí, jak jim káva chutná.

Jak byste k sobě pozval zákazníky?
Zákazníci u mě najdou kvalitní kávu, která je výjimečná svojí chutí. Dokážeme ji připravit správně, protože chceme zákazníkovi dopřát stejný požitek jako dopřáváme sobě. Obecně si zakládáme na dobrých surovinách nebo na dobrých výrobcích a produktech, najdete u nás zákusky spíše francouzského stylu, čokolády, limonády, v létě zmrzlinu. Také můžete zakoupit příslušenství ke kávě jako hrnečky, konvičky nebo termosky. A pokud jste velký milovník kávy, můžete se u nás naučit správně připravovat espresso, malovat našlehaným mlékem do kávy nebo si přijít zkusit upražit kávu.

Autor: Hana Skalníková, MAS Bobrava

Vyberte si region

mapa regionů

Regionální koordinátor značky

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

BRNĚNSKO originální produkt®

Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.