BROUMOVSKO regionální produkt®
Kraj pískovcových skal a barokních památek. Krásná nedotčená příroda, architektonické skvosty a klidné přátelské prostředí, to je Broumovsko. Do svých výrobků vkládají místní lidé originalitu, zručnost, lásku k řemeslu a vztah k místu, kde žijí.
Poličan, Polický uherák, Ostaš, Poličák
Firma Pejskar a spol. byla založena v Polici nad Metují roku 1887 bratry Pejskary jako závod na výrobu šunek a konzerv. V roce 1977 přišel na trh nový výrobek fermentovaného typu pojmenovaný dle města, kde vznikl - Poličan. Po celou dobu od roku 1989 se firma specializuje na výrobu trvanlivých salámů, ať už teplou (trvanlivé tepelně opracované) nebo studenou (trvanlivé fermentované) cestou. Tyto výrobky patří dodnes mezi top produkty naší firmy. Proto jsme i jedním z pěti největších výrobců trvanlivých salámů v ČR. Kromě již zmiňovaných trvanlivých salámů vyrábíme i tepelně opracované výrobky. Naše výrobky se mohou pyšnit značkou Klasa, vyrobeno podle České cechovní normy, oceněním Česká chuťovka, Dětská Chuťovka a oceněním BROUMOVSKO regionální produkt. Předností výrobků je bezesporu i fakt, že všechny výrobky jsou přirozeně bezlepkové, což potěší nejen celiaky, ale i zákazníky, kteří si chtějí vychutnat chuť masa. Více o nás a našich výrobcích se dozvíte na našich webových stránkách www.pejskar-uzeniny.cz.
Historie vzniku trvanlivého salámu
Psal se rok 1977, když dostala firma Pejskar v Polici nad Metují (tehdy ještě součást Východočeského masného průmyslu) nelehký úkol vyvinout kvalitní trvanlivý salám, který měl na československém trhu částečně nahradit nedostatkové salámy uherského typu.
Poličtí mistři pod vedením Vendelína Kulicha se tohoto úkolu zhostili naprosto skvěle a koncem roku 1978 přivedli na trh salám vyrobený pouze z kvalitního speciálně upraveného hovězího masa, vepřového masa a hřbetního sádla. Z masa, které se nechávalo v chladírnách dva dny odstát, aby se částečně zbavilo podílu vody. Salám uzený pouze studeným kouřem a sušený celé čtyři týdny svojí chutí doslova šokoval odborníky po celé republice.
A tak se roku 1978 v malém městečku ve východních Čechách zrodil POLIČAN.
Ochutnejte naše salámy!
Ostaš: Trvanlivý fermentovaný výrobek výrazné aromatické chuti a vůně, obdélníkového tvaru, stejně jako Lovecký salám. Své pojmenování dostal podle stolové hory Ostaš, která je dominantou Polické kotliny. Výrobek je možno zakoupit v různých velikostech stejného tvaru. Oblíbený je zejména v předvánočním čase, kdy je vyráběn s vánoční a mikulášskou tématikou. Podobně ozvláštněn je i o Velikonocích.
Polický uherák: Nejmladší ze zástupců vysoce kvalitních trvanlivých fermentovaných salámů vyráběných v naší firmě, oceňovaný pro svou plísňovou chuť a vůni. Výrobek se pyšní nejedním oceněním za svou jedinečnou chuť a to BROUMOVSKO regionální produkt a Česká chuťovka. Samozřejmostí je, že je bez lepku. Výrobek je k dostání téměř ve všech dostupných tržních sítích, a to jak kusový, tak i krájený. V předvánočním čase je vyráběn ve speciální edici jako adventní salám, o Velikonocích jako „Polická pomlázka“.
Poličan: Tradiční trvanlivý fermentovaný salám vyráběný v Polici nad Metují od r. 1977, který dostal jméno podle místa svého vzniku Police – Poličan. Je jedinečný. Ptáte se proč? Protože zde se narodil a podle původních postupů je i stále vyráběn, aby všichni věděli, že pravý Poličan je jen jeden!
Poličák: salám s charakteristickou a nezaměnitelnou chutí naražený do nejedlého střeva, hranatého tvaru (zploštělý ovál), pojmenovaný stejně jako obyvatel Police - poličák
Kontakt na výrobce:
Pejskar a spol s. r. o.
Adresa provozovny
Žďárská 296549 54 Police nad Metují
tel.: 491 549 000
http://www.pejskar-uzeniny.cz
Veronika Středová
telefon: 774 723 504