Příběh s vůní čokolády

ARZ  18. 06. 2015

Kdo viděl slavný romantický film Čokoláda, ví, že tato pochutina dokáže měnit lidské osudy. Příběh Lenky Glosové z Přerova, v němž také hraje hlavní roli čokoláda, není sice tak pohádkový, ale zato je pravdivý a určitě stojí za to si jej vyslechnout.

img

Jak vás napadlo začít s tak exotickým podnikáním, jako je výroba čokolády?

Bylo to takové trošku složitější. Byla jsem nemocná, po operacích jsem byla doma v invalidním důchodu a i psychicky jsem na tom byla dost špatně. Když se potom narodila vnučka, trochu jsem ožila a začala jsem s ní chodit ven. Když byla o něco starší, dojídala jsem po ní sladkosti, co jí mamka kupovala. Já jsem nikdy nebyla na sladké, tak- že mně to dělalo dost zle. A když pak byla ještě trošičku větší, řekla jsem si, že budeme vymýšlet něco spolu – a napadla mě čokoláda, protože čokoládu jedinou jsem jedla, zachraňovala mě od největšího hladu, když jsem ještě předtím pracovala na nočních směnách. A jak jsme vnučkou začaly zkoušet něco vyrábět, přimělo mě to o čokoládě víc číst, sehnala jsem si knížky a informace na internetu. A postupně se ze zvědavosti stala práce. Pak jsem přešla jen na částečný důchod, přibyla další vnučka, ale dcera zůstala sama. Mně už unavovalo chodit pořád na úřad práce, proto jsem začala o čokoládě víc studovat a přemýšlet, jak by to šlo využít. A tak jsem si pořídila živnostenský list a zhruba po roce jsme s dcerou otevřely první prodejnu.

Je to tedy čistě rodinný podnik, nebo máte nějaké zaměstnance?

Nemáme zatím nikoho. Dceři skončila mateřská, s malými dětmi taky nesehnala práci. Naštěstí bydlíme spolu, takže v podstatě tvoříme takovou velikou rodinu – dědeček se snaží vnučkám nahradit i tatínka. Práce máme rozhodně dost, já se snažím dělat i propagační materiály, i obaly si vyrábíme sami, protože je těžké sehnat to, co by se nám líbilo. A také se chceme odlišit. Takže to bylo takové víceméně náhodné. Já jsem se v tom našla, strašně mě to zaujalo. Hodně nocí jsem strávila studiem a pokusy, protože jsem v podstatě samouk. Přesto to jde; důležitá je ta kvalita, která je opravdu vidět. Hodně firem, které vyrábí čokoládu ve velkém, se už snižuje k prefabrikovaným náplním, nakupují polotovary, většinu práce dělají stroje. My i temperujeme ručně, i když neříkám, že by časem ně- jaká kvalitní průtoková tempírka nepomohla. Ale zatím tedy všechno děláme rukama a vaříme si náplně klasicky se smetanou, s čokoládou. Vyzkoušely jsme hodně typů čokolády, než jsme zůstali u této.

Takže máte jednu čokoládu a tu pak doplňujete nějakými příchutěmi?

Máme základní řadu, kde je čokoláda z vyšší příčky těch průmyslově vyráběných. K tomu kupujeme třeba bílou čokoládu single origin, tedy tu nejkvalitnější, a stále více odebíráme bio nebo single origin hořké čokolády. Pokud jde o mléčnou, zůstáváme u belgické, je jemná a o něco sladší, ale fajnšmekři by si ji nedali, ti zůstávají u hořké. Dětem ale dětem chutná samozřejmě víc mléčná a od nás ji mají aspoň kvalitní.

A máte nějaký trvalý sortiment, nebo jej obměňujete třeba během roku?

Máme trvalý sortiment, ale pružně reagujeme. Takže když jsou Velikonoce, naděláme hromadu vajíček, dokonce jsme začali vyrábět ze starých forem na vajíčka, které nakupujeme na internetu. Ty formy jsou přímo archivní, třeba i víc než sto let staré. Vajíčka, která v nich odlijeme, jsou úplná rarita a jdou hodně na odbyt. Když k tomu pak uděláme vlastní krabičku, je to prostě unikát. A jinak máme klasický sortiment tabulkové čokolády, pak taková lízátka, která se používají i v restauracích jako míchátka do horké čokolády, a pralinky. Ty jsou náš nosný program, děláme si je včetně náplně a obměňujeme je, aby nám ladily, když se z nich sestaví bonboniéra. A samozřejmě vyrábíme i na zakázku.

Je krásné vidět, jak vás ta práce těší a naplňuje. Přesto, je něco, o čem máte pocit, že by se mělo změnit nebo vylepšit?

Mrzí mě komplikovaná legislativa. Pokud chci všechno nastudovat, chodím spát ve dvě ve tři, což vzhledem k mému zdravotnímu stavu není nic moc. Přes den prodávám, protože chci, aby zákazníci dostali úplné informace, a v tom mě zatím nikdo stoprocentně nezastoupí. Ráda informuji třeba i o vašich regionálních značkách, nebo o Výrobku z Olomouckého kraje, který jsme dostali za sadu z historických formiček.

Dá se vaše čokoláda objednávat i přes internet?

Máme e-shop, ale moc to nejde, čokoláda na to není vhodný sortiment. Zákazníci nás spíš přes ten e-shop najdou, pak nás kontaktují a přijedou si. A taky se moc nevydáváme na farmářské trhy a podobné akce, protože čokoláda je strašně choulostivá. I když jsme zvaní hodně, tak pokud to není uvnitř a v létě chráněné před horkem, nemá to smysl, bohužel.

Značku HANÁ regionální produkt máte asi půl roku, jak ji vnímáte?

Značka mě strašně potěšila, ze začátku jsem byla úplně nadšená, ale řekla bych, že hodně lidí zatím neví, o co jde. Nedávno u nás byl městský policista a říká: „Co jste musela komu dát, abyste to dostala?“ tak to jsem tedy ztuhla a říkám: „Jak to myslíte?“ „No jako jsou tam nějaká kritéria a ty splníte, nebo někomu zaplatíte?“ Lidi vůbec nemají ponětí, o co jde. Možná jeden nebo dva za tu dobu, co tam mám značku HANÁ regionální produkt® vystavenou, věděli, s čím mají co do činění. Ale díky naší čokoládě jich vlastně pořád přibývá.

Rozhovor o čokoládě vedla Kateřina Čadilová

Lenka Glosová - Čokoládovna Přerov

K čokoládě jsem se dostala poněkud oklikou. Když se narodila má první vnučka, můj pohled na svět se úplně změnil. Přehodnotila jsem své priority, přišla jsem na chuť kvalitním věcem a zamilovala se do čokolády. Naučila jsem se ji zpracovávat a začala jsem vyrábět pralinky. Nejprve jako dárky pro rodinu a hlavně pro své vnučky. Potom i pro známé a nakonec na jejich doporučení jsem si zařídila živnost a pralinky začala prodávat. Po roce se mi naskytl podnájem malého obchůdku, s klenutými stropy, starými zdmi, kousek od přerovského zámku a mně bylo jasné, že to je přesně ono. Zařídila jsem již za pomoci dcery a manžela malou čokoládovnu, kde prodávám pralinky, tabulkové čokolády, čokoobrázky a vařím horkou čokoládu. Vše pouze z pravé čokolády, tj. čokolády se 100%-ním kakaovým máslem, od světových producentů. V nabídce mám i čokolády Single Origin, tzv. jednoplantážové - důraz kladu hlavně na kvalitu. V současné době pracuji společně s dcerou, která pomáhá s výrobou a občas mě v obchodě zastoupí i syn. Mým hlavním cílem je, aby se lidé u mě v obchůdku cítili dobře a vraceli se. Značku Regionální produkt Haná, kterou jsme obdrželi, beru jako ocenění naší kvalitní práce. Více...

HANÁ regionální produkt®

HANÁ - krajina rozlehlých úrodných polí a chráněných lužních lesů, ležící v samém srdci Moravy. Láska k rodné půdě a tradicím se zde dědí po generace a je tak zárukou pro vznik kvalitních domácích produktů. Více...

 

ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ regionální produkt®

Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.