ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ regionální produkt®
Oblast Českého středohoří je lokalitou s neopakovatelnou atmosférou krásné přírody, vysokých čedičových kup a rovněž oblastí hradních zřícenin, které tyto dominantní vrcholy korunují. Pro České středohoří je typická i úrodná Polabská nížina s potenciálem rozvoje tradičních regionálních produktů.
„Sněhová nadílka“ po celý rok, aneb zákusek s historií i tajemstvím…
Vídeň z prvorepublikové doby lze dnes zažít v Roudnici nad Labem. Cukrárna a kavárna Dortletka na Husově náměstí má neuvěřitelnou atmosféru doby Rakouska-Uherska a navíc ta vůně kávy a zákusků, mezi kterými vévodí Dortletka s nádechem tajemství!
Dortletku nenajdete nikde jinde, než právě zde. Důvodem je tajný rodinný recept, který zná jen majitelka kavárny a cukrárny paní Jaroslava Michalcová. A co je Dortletka zač? Jedná se o ojedinělý zákusek ze šlehaných bílků a dvou druhů cukrů plněný speciálním kávovým krémem a obsypaný směsí kávy a piškotů. Každá Dortletka je originálem a prošla rukama samotné majitelky, která se drží receptu starého více než 100 let. Chuť je tak okouzlující, že se nedá ani popsat, to musíte sami ochutnat!
Navíc to prostředí, ve kterém si ji vychutnáváte. Interiér je zařízený do stylu staré Vídně, na stěnách naleznete mimo jiné obrazy a fotografie předků, kteří byli pro paní Michalcovou určitou hnací silou pro realizaci svého snu. Rodinnou pekařskou tradici založil pradědeček Josef, který byl pekařem a majitelem nejedné vídeňské pobočky. Do Čech, konkrétně do Kostomlat pod Řípem, se vrátila rodina po zlomových událostech ve Vídni (požár pekárny a následné vykradení) ve 30. letech. Tím se rodinná tradice a živnost dostala až do kraje Podřipsko. Padesátá léta ale znamenala pro rodinu ukončení vlastní živnosti. Tradici poté obnovila právě paní Michalcová. Původně profesí kurátor pro práci s veřejností v galerii však získala výuční list v oboru cukrář a od začátku května 2013 je svou paní – cukrářkou ve dne i v noci.