GÓROLSKO SWOBODA regionální produkt®
Górolsko Swoboda je enklávou klidu a ticha v Západních Beskydech, kde dlouhověké bohaté tradice a poctivá práce houževnatého a laskavého lidu dávají vzniknout originálním zdravým výrobkům nejvyšší kvality.
Bystřický ovčí tatar
Bystřický ovčí tatar vznikl zhruba před 15 lety, jelikož jsem přišel s myšlenkou proč nevyužít kvalitní ovčí maso do takové speciality. Setkal jsem se obecně s mnoha druhy tataráku, s různými ingrediencemi a podíly mas, ale ovčí maso nikde. Proto jsem realizoval vlastní myšlenku a první pokus našel opodstatnění a ukázal, že využití vlastních zdrojů ovčího masa z vlastního chovu má svůj význam. Takto se začala konzumace tohoto pokrmu v okruhu mých známých a přátel, povědomí o něm se rozšířilo i do Polska a na Slovensko. Vnesl jsem do tohoto produktu technologii staření masa, to znamená, že JUT ovce se dlouhodobě chladí při teplotě kolem 4 stupňů Celsia. Tímto získáme vyzrálou svalovinu, kterou využijeme jako polotovar k výrobě tataráku z ovčího masa. K těmto účelům vybíráme technologicky svalovinu z hřbetní části, kýty a panenky, kde je podíl masa největší a kde je málo šlachovitých zakončení svalů.