
JESENÍKY originální produkt®
Táhlé zaoblené hřebeny, hluboká údolí řek, zaříznutá v lesnatých stráních. Region květnatých luk a zelených pastvin, na nichž se poklidně pasou stáda ovcí a skotu. Drsná a zároveň romantická příroda. Tvořivost místních lidí i bohatá nabídka služeb – to je jedinečnost Jeseníků, nejvyššího pohoří Moravy.

Velikonoce a JESENÍKY originální produkt®
Zajímalo nás, jaké jsou Velikonoce s regionální značkou JESENÍKY originální produkt®. Jakými jedinečnými výrobky vyzdobit domácnost, kam zajít na opravdové dobroty? Tak jsme začali pátrat a nabídka je opravdu bohatá!

Velikonoce si můžete vyrobit!
Pradědovo dětské muzeum v Bludově připravuje jako každý rok Velikonoční dílny. Děti sem mohou zamířit od čtvrtka 18. do pondělí 22. dubna vždy od 10 do 16 hodin. Pradědovo dětské muzeum představuje ráj her a dobrodružství pro malé. Jde o unikátní zábavní park ve venkovském stylu, zaměřený na Jeseníky a vše co k nim patří. Muzeum tvoří venkovské stavení a rozlehlá zahrada. Pokud počasí dovolí, právě o velikonočních svátcích by se mohla oficiálně otevřít i ona.
Vyrábět se bude také na Bozeňově, a to v neděli 21. dubna.
Pokud si chcete vyzkoušet pletení velikonočních pomlázek pod vedením zkušených mužů, vyražte v neděli 21. dubna do Horní Lipové. Tamní tradiční pletení pomlázek se bude konat v magacíně u Kovárny. Ale už den před tím, v sobotu 20. dubna, se zde sejdou milovníci slivovic a ovocných pálenek na tradiční košt.
Jaro chutná křehce!
Končí půst a tak si můžete vychutnat dobroty, které jaro nabízí. Někdo si rád dá kopřivy do nádivky, jiný se těší na pečínku. Pokud hodláte ale pojmout letošní jarní svátky jako gurmáni, máme pro vás tipy na dobroty v Jeseníkách.
A můžete to zahájit jarní očistou v balneoparku u Priessnitzových léčebných lázních, tamní tradiční kúry prospívají zdraví obzvlášť, když se probouzí příroda. Ale zpět k jídlu, až se osvěžíte studenou vodou a čerstvým vzduchem, můžete zamířit do zdejší restaurace Wiener Kaffeehaus na velikonoční menu. Podávat se bude hráškový krém se zakysanou smetanou, plátky marinovaného lososa, gravlax s bazalkovou pěnou a bylinkové toasty, pomalu pečené jehněčí kolínko na rozmarýnu, špenátové lístky s karamelizovanou karotkou, bramborovou kaší a bylinkovým demi-glacé.
Pokud se vydáte na Velikonoce na jarní túru, můžete zamířit na vrchol Pohořelce, který se tyčí nad Malou Moravou. Tamní restaurace na Severomoravské chatě chystá tradiční velikonoční jehněčí speciality.
Jestli jste ale v kuchyni jako doma a hodláte si své speciality připravit sami, máme pro vás pár tipů. Zkuste třeba velikonoční mazanec s angreštovým džemem Mileny Habrové z Janovic. A nebojte se připravit si i slavnostní velikonoční linecké cukroví, to je dobré s rybízovým džemem, ale můžete zkusit změnu a použít právě zmíněný angreštový!
Nejste na sladké? Vyzkoušejte topinkové směsi z Pepových dobrot. Kreativitě se meze nekladou a určitě dokážete vykouzlit nějaký jarní pokrm právě z těchto směsí. Místo tradiční chlebové topinky, použijte například bílou bagetku, trochu šnitlíku a bílé víno – a chuťovka je na světě!
Za regionálními výrobky do hanácké metropole!
Prodejny s regionálními produkty se již rozšiřují, najdete je v menších městech a obcích i v metropolích. Novinkou bude otevření prodejny Levandulového statu v centru Olomouce na Horním náměstí. Slavnostně se krámek s produkty z Jeseníků a Hané otevře během Tvarůžkového festivalu 27. dubna.
Něco na sebe i do domácnosti
Regionální výrobky nejsou jen k jídlu, ale dokáží potěšit i váš smysl pro estetiku. Velikonoční výzdoba patří ke svátkům jara stejně jako mazanec. A jestli si netroufáte sami vyrobit vlastní slepičky, vajíčka, věnečky nebo zápichy známe šikovné ruce, které to svedou na to tata. Nám se zalíbila slepička, co má krásná háčkovaná vajíčka! Vyrobila Dana Hojgrová - Truhlice.
Doufáme, že dáváte palec nahoru všem, kteří v Jeseníkách tvoří a pracují a že se vám zde líbí!
Tým koordinátorů značky JESENÍKY originální produkt®