
KRAJ PERNŠTEJNŮ regionální produkt®
Kraj Pernštejnů nese hrdě historický odkaz Viléma II. z Pernštejna, uvážlivého hospodáře a budovatele rybniční soustavy na Pardubicku, jež ve své době předčila díla Rožmberků. Pevnost hrází korunovaných statnými duby se vtiskává do života a plodů práce lidí zdejšího kraje.

Počet výrobců Kraje Pernštejnů překročil dvacítku
Dne 7. listopadu 2016 se v Sezemicích sešla k zasedání 6. certifikační komise Kraje Pernštejnů. V komisi opět zasedli zástupci MAS (místních akčních skupin), delegáti města Pardubic a Asociace regionálních značek. Komise tentokrát hodnotila 4 nové žádosti a další 3 výrobci obhajovali své výrobky při recertifikaci.

Prvním žadatelem o certifikaci byl pardubický všeuměl, pan Aleš Kulhánek, který si nechal certifikovat své drátenické umění. Pan Kulhánek je známou osobností, jelikož formou workshopů předvádí stará řemesla na akcích po celé republice. V plejádě jeho záběru najdete kromě drátenictví i například ražbu mincí a mnohé další. Dále byly prezentovány výrobky společnosti SejraKus. Paní Macháčková, která firmu zastupovala, podala komisi obsáhlý výklad o výrobě pochoutek, jakými jsou korbáčky a jiné pařené a nakládané sýry. Komise se tak mohla rozplývat nad různými vůněmi kořenících směsí a sýrů, které výklad doprovázely a oči se všem jen motaly ze složitého procesu splétání korbáčkových copů a pomlázek. Třetím adeptem k certifikaci byl pan Dominik Láznička z Přelovic, který přinesl kuriozitu v podobě slunečnicového medu. Tento med je raritou, neboť se jedná o jednodruhovou pochoutku velmi specifické chuti. Posledním nováčkem při certifikaci byla společnost Madami, která se zabývá zpracováním ovoce. Na pultech obchodů poté může zákazník nalézt skleničky s logem Madami a v nich lahody jako sirupy, pečené čaje, ovoce nakládané v medu či alkoholu a mnohé další.
V rámci certifikace prodlužovali své působení tři veteráni sdružení v tomto region povznášejícím úsilí, a to Farma Apolenka ze Spojila se svými mléčnými výrobky, pan Václavík z Dolan s blahodárným výtažkem z hlívy ústřičné zvaným Imunoprevenc a manželé Pavlisovi s Kunětickou zmrzkou. Všechny tyto tři výrobce mohli potkat návštěvníci srpnového Festivalu chutí, vůní a řemesel na zámku v Pardubicích a každý mohl okusit výjimečnou exkluzivitu jejich výrobků. Není proto vůbec s podivem, že všichni noví výrobci žadatelé získali pečeť Kraje Pernštejnů a všichni tři matadoři jednoznačně obhájili kvalitu své práce.