
KRAJ PERNŠTEJNŮ regionální produkt®
Kraj Pernštejnů nese hrdě historický odkaz Viléma II. z Pernštejna, uvážlivého hospodáře a budovatele rybniční soustavy na Pardubicku, jež ve své době předčila díla Rožmberků. Pevnost hrází korunovaných statnými duby se vtiskává do života a plodů práce lidí zdejšího kraje.

Víte, na čem si pochutnával Franz Josef a co pily naše babičky místo kafe?
Dne 9. listopadu 2017 se v Sezemicích uskutečnila již 8. certifikační komise Kraje Pernštejnů. V rámci jejího zasedání obhajovali držení certifikátu dva výrobci a další dva žadatelé usilovali o získání značky vůbec poprvé. Zasedání certifikačních komisí se stává poměrně zajímavou a ne vždy jednoduchou záležitostí, neboť produkty, které se v poslední době dostávají na stoly posuzovatelů, jsou často recepturně složité a tajemné a vyžadují odborné posouzení nad rámec běžných znalostí. Příkladem mohou být právě výrobky, jejichž zhodnocení bylo žádoucí tentokrát.

Prvním výrobkem byl bylinný likér Bukovská. Tento produkt a především jeho původní receptura pocházejí z Jeseníků, kde se tradice výroby datuje až k roku 1866. Likér byl vždy považován za vyhlášenou pochoutku, která se vyskytovala i na stole císaře Františka Josefa I. Později se složitým řízením osudu a dějin, především těch poválečných, přesunula výroba k nám do Dolní Rovně. Likér a jeho výroba jsou zahalena lehkým závojem tajemství, avšak certifikační komisi byla tato rouška záhad poněkud odtajněna, aby mohl být výrobek posouzen a oceněny jeho kvality, neboť od onoho bájného roku 1866 se na způsobu jeho výroby mnoho nezměnilo, dokonce stále přetrvává i ruční stáčení do lahví.
Druhým zkoumaným produktem byl DANDELION ROOT, což je pampelišková kávovina, která má blahodárné účinky na celý organismus a nejedná se pouze o náhražku kávy, ale v podstatě o léčivý nápoj s mnoha dobrými, především detoxikačními účinky. Jeho základem je pražený pampeliškový kořen. O výrobu tohoto medikamentu se zasazuje Jana Kolrusová z Brozan, která s tímto výrobkem slaví značné úspěchy.
V rámci recertifikace obhájili pokračování v Kraji Pernštejnů pan Jan F. Veselý, který je profesionálním houslařem v Pardubicích a paní Dita Hofrichterová, mýdlařka ze Živanic. Jak je vidět rozhodování certifikační komise nebývá vždy jednoduché, což dokazuje složitost zmíněných výrobků. Jsme však pyšní na to, že se nám stále hlásí noví a noví zájemci. Aktivita Kraj Pernštejnů regionální produkt v současné době sdružuje 20 výrobců a čítá 21 certifikovaných produktů. Zahrnuje území úctyhodných rozměrů. Od východu na západ od obce Veliny až po Kladruby nad Labem a od severu na jih Pardubic až po Hradec Králové. Letošní rok sice již pomalu končí, ale my se již nemůžeme dočkat dalších setkání s výrobci na všemožných akcích a začínáme již přemýšlet, kam posunout tuto aktivitu v roce 2018.