Zdrcený jablko a Napečeno – nové certifikáty regionální značky Kraj Pernštejnů

KRAJ PERNŠTEJNŮ  04. 04. 2022

Na pátečním aprílovém jednání schválila certifikační komise Kraje Pernštejnů celkem 2 nové žádosti o certifikaci a 4 žádosti o prodloužení certifikátů. Na jednání komise dorazil i čestný člen - zástupce Asociace regionálních značek, paní J. Galuščáková.

img

Pardubická moštárna Zdrcený jablko si zakládá na regionálním původu jablek, ze kterých připravuje nejen lahodné mošty s neobvyklými názvy jako Virobijec nebo Životabudič, ale i jablečný cider. Nejdříve začínal majitel moštárny Tomáš Říha tak, že sbíral jablka z opuštěných zahrad a sadů, která by jinak shnila a zůstala nevyužita. S tím, jak přibývalo zákazníků, však tento zdroj nestačil, a tak navázal spolupráci s místním producentem jablek ze Svinčan. Kromě původu si majitel zakládá i na ruční, řemeslné práci při výrobě moštů: „Když jsem to počítal, tak mi každé jablko projde rukama celkem 18x.“ V současné době své výrobky dodává na prodejní místa a sám je rozváží zákazníkům až domů. Samozřejmostí je 100% přírodní produkt, tzn. že mošty nijak nepřislazuje, nefiltruje a nepoužívá žádné konzervanty.

Druhým úspěšným žadatelem je malý rodinný podnik Napečeno z Černé u Bohdanče. Se svými poctivými koláčky, záviny, bábovkami, vánočkami a dalšími domácími moučníky již získali věhlas v okolí a stávají se oblíbeným cílem zvláště cyklistů. „Otevření podniku jsme plánovali s manželem. Bohužel měsíc po otevření manžel zemřel a stáli jsme tak před rozhodnutím, zda se do toho pustíme sami se synem. Šli jsme do toho“ říká paní Čempělová. Její vynikající jemné pečivo si certifikační komisi získalo a Napečeno tak rozšířilo řadu držitelů certifikátu regionální značky Kraje Pernštejnů. „Jsme rádi, že máme v regionu poctivé výrobce, řemeslníky a producenty, jejichž práce si velmi vážíme. Aktuálně jich je certifikováno již 25,“ říká regionální koordinátorka Kraje Pernštejnů Michaela Kaplavková. 

Platnost certifikátu byla potom prodloužena 4 žadatelům z Kraje Pernštejnů: perníkovému "králi" Pavlu Janošovi a jeho produktu " Pardubický perník Pavel Janoš", panu Sochorovi ze Statku Dolany a jeho "Dolanské huse", Rybničnímu hospodářství s.r.o. a "Pernštejnskému kaprovi" a v neposlední řadě pardubické umělecké fotografce, paní Editě Bízové a její " Umělecké fotografii." Všem srdečně gratulujeme!

 

 

 

 

Vyberte si region

mapa regionů

Regionální koordinátor značky

Partneři

Místní koordinátor

Místní koordinátor

Místní koordinátor

Místní koordinátor

Partner

Partner

Odběr novinek

Chcete od nás pravidelně dostávat novinky, pozvánky na chystané akce nebo inspirující příběhy a rozhovory? Stačí se přihlásit.

KRAJ PERNŠTEJNŮ regionální produkt®

Webdesign: 2123design s.r.o. Redakční systém: Kinet s.r.o.