
KRAJ PERNŠTEJNŮ regionální produkt®
Kraj Pernštejnů nese hrdě historický odkaz Viléma II. z Pernštejna, uvážlivého hospodáře a budovatele rybniční soustavy na Pardubicku, jež ve své době předčila díla Rožmberků. Pevnost hrází korunovaných statnými duby se vtiskává do života a plodů práce lidí zdejšího kraje.

Zdrcený jablko a Napečeno – nové certifikáty regionální značky Kraj Pernštejnů
Na pátečním aprílovém jednání schválila certifikační komise Kraje Pernštejnů celkem 2 nové žádosti o certifikaci a 4 žádosti o prodloužení certifikátů. Na jednání komise dorazil i čestný člen - zástupce Asociace regionálních značek, paní J. Galuščáková.

Pardubická moštárna Zdrcený jablko si zakládá na regionálním původu jablek, ze kterých připravuje nejen lahodné mošty s neobvyklými názvy jako Virobijec nebo Životabudič, ale i jablečný cider. Nejdříve začínal majitel moštárny Tomáš Říha tak, že sbíral jablka z opuštěných zahrad a sadů, která by jinak shnila a zůstala nevyužita. S tím, jak přibývalo zákazníků, však tento zdroj nestačil, a tak navázal spolupráci s místním producentem jablek ze Svinčan. Kromě původu si majitel zakládá i na ruční, řemeslné práci při výrobě moštů: „Když jsem to počítal, tak mi každé jablko projde rukama celkem 18x.“ V současné době své výrobky dodává na prodejní místa a sám je rozváží zákazníkům až domů. Samozřejmostí je 100% přírodní produkt, tzn. že mošty nijak nepřislazuje, nefiltruje a nepoužívá žádné konzervanty.
Druhým úspěšným žadatelem je malý rodinný podnik Napečeno z Černé u Bohdanče. Se svými poctivými koláčky, záviny, bábovkami, vánočkami a dalšími domácími moučníky již získali věhlas v okolí a stávají se oblíbeným cílem zvláště cyklistů. „Otevření podniku jsme plánovali s manželem. Bohužel měsíc po otevření manžel zemřel a stáli jsme tak před rozhodnutím, zda se do toho pustíme sami se synem. Šli jsme do toho“ říká paní Čempělová. Její vynikající jemné pečivo si certifikační komisi získalo a Napečeno tak rozšířilo řadu držitelů certifikátu regionální značky Kraje Pernštejnů. „Jsme rádi, že máme v regionu poctivé výrobce, řemeslníky a producenty, jejichž práce si velmi vážíme. Aktuálně jich je certifikováno již 25,“ říká regionální koordinátorka Kraje Pernštejnů Michaela Kaplavková.
Platnost certifikátu byla potom prodloužena 4 žadatelům z Kraje Pernštejnů: perníkovému "králi" Pavlu Janošovi a jeho produktu " Pardubický perník Pavel Janoš", panu Sochorovi ze Statku Dolany a jeho "Dolanské huse", Rybničnímu hospodářství s.r.o. a "Pernštejnskému kaprovi" a v neposlední řadě pardubické umělecké fotografce, paní Editě Bízové a její " Umělecké fotografii." Všem srdečně gratulujeme!