
MORAVSKÝ KRAS regionální produkt®
Čarokrásné krasové scenérie, pradávno obývané jeskyně a historie „železné huti českých i moravských zemí”. To vše se odráží v práci zdejších obyvatel a výrobcích, které zasluhují Vaši pozornost.

Lipovecká klobása

Dodává: BETAS s.r.o.
Obec: Lipovec
Region: MORAVSKÝ KRAS


Lipovecká klobása od firmy BETAS
Klasická domácí klobása, jaká se dělávala v tomto regionu při domácích zabíjačkách. Je složena z hovězího a vepřového masa, směsi koření a trošky vody, podíl masa tvoří více než 90%. Výborná je k ohřívání, opékání, grilování i ke konzumaci za studena. Podíl ruční práce při výrobě Lipovecké klobásy je asi 90 %, kdy porážka, porcování masa, krájení a veškerá příprava probíhá ručně, včetně točení klobás. Stroje používáme pouze na mletí, míchání a narážení do vepřových přírodních střev. Poté se klobásy udí v klasické zděné udírně na bukovém dřevě a po vyuzení se ovaří. Hovězí dobytek nakupujeme od okolních družstev nebo od soukromých zemědělců z našeho regionu, vepřové půlky odebíráme z jatek Bořitov.
Lipovecká klobása je jedním z mnoha výrobků firmy BETAS. Naše firma byla založena v roce 1995 v Lipovci, obci blízko Moravského krasu, která leží na rozhraní okresů Blansko, Vyškov a Prostějov. Porážíme hovězí dobytek, zpracováváme maso hovězí a vepřové, vyrábíme zabijačkové speciality a mnoho dalších uzenářských výrobků. Naše produkty rozvážíme do obchodů, škol a restaurací v širokém okolí, pravidelně se účastníme farmářských trhů v Blansku.
Základem naší převážně ruční výroby je používání původních a osvědčených receptů a postupů, jaké známe již z dob našich dědečků. Naši práci doprovází vůně majoránky, pepře, česneku a kouře z bukového dřeva, který se line z udírny.
Kontakt na výrobce:
BETAS s.r.o.
Lipovec 327679 15 Lipovec
http://betas.cz/
Marek Buchta
telefon: 720679047
betaslipovec@seznam.cz