
OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt®
Opavské Slezsko je vepsáno do mozaiky úrodných polí v nížinách řek, do divokých hvozdů a bohatství nerostů, do panských sídel, sakrálních staveb i technických památek. Je domovem pracovitých lidí inspirovaných historií a řemeslnými tradicemi.

Otické kysané zelí
Pojídat kysané zelí je velmi zdravé. Tato potravina se cení nejen pro dietetický účinek, podporu trávení a vysoký obsah vitamínu C, ale je výjimečná také obsahem dalších vitamínů skupiny B, K. Je výbornou prevencí před nemocemi trávicího ústrojí. Zelí podporuje imunitní systém a zabíjí nežádoucí bakterie. Zelí se také připisují i zázračné účinky na potenci. Velkou výhodou kysaného zelí je jeho celoroční dostupnost.
Výroba kysaného zelí má v Oticích dlouholetou tradici. První zmínky v kronikách uvádějí výrobu kysaného zelí již od roku 1886 a od tohoto data se v Oticích šlape kysané zelí bez přerušení. Akciová společnost ZP Otice v této tradici úspěšně pokračuje a je v současnosti největším výrobcem kysaného zelí v České republice. Dva výrobky z kysaného Otického zelí mají punc Regionální potraviny a Šťávě z Otického kysaného zelí byla udělena národní značka kvality „Klasa“.
ZP Otice, a. s. je moderní zemědělský podnik, který se řadí mezi nejvýznamnější zemědělské podniky nejen v Opavském regionu. Tato společnost je zaměřena jak na rostlinnou tak i na živočišnou výrobu. K hlavním produktům se řadí mléko, obiloviny, cukrová řepa, řepka. Jako licencovaný výrobce může nabídnout i osiva obilovin vysoké kvality. Zelenina se pěstuje na výměře cca 150 ha (vše v systému Integrovaného pěstování zeleniny – tzv. IPZ). Mezi plodiny pěstované v Oticích patří mimo jiné i kapusta, červená řepa a brambory, ale největší osevní plochu zabírá hlávkové bílé a červené zelí.
Ze speciálně vyšlechtěných odrůd hlávkového zelí se tradičním technologickým postupem vyrábí Otické kysané zelí. Dodržuje se osvědčený pracovní postup, kdy se jednotlivé hlávky očistí, zbaví košťálů a krouhají se. Dle Otické receptury se poté přimíchá sůl, kmín a hořčičné semínko. Výslednou krouhanku pak v kádích nedusají stroje, ale vidlemi tuto hmotu rovnoměrně rozmisťují a sešlapávají ji ženy v bílých holinkách. Po důkladném ušlapání se nechává zelí v kádích zrát a v konečné fázi se plní dle přání zákazníků do různě velkých balení, od 500 g sáčků, které vidíte na pultech prodejen, až po 13 kg vaničky, gastro balení pro jídelny a restaurace.
ZP Otice, a. s. vyrábí nejen Otické zelí bílé kysané, ale také Otické červené kysané zelí, Otické zelí bílé kysané s mrkví a dále také plní do lahviček o objemu 330 ml a 750 ml Šťavu z Otického kysaného zelí. Tyto produkty se zavážejí na sklady řetězců a velkoobchodů odkud se dostávají ke konečnému zákazníkovi. Podnik také provozuje farmářské prodejny v Oticích a v Malých Hošticích, kde se prodává nejen kysané zboží, ale do poloviny prosince i čerstvá zelenina.
Prodejní doba prodejna Otice
Pondělí - pátek
8-12 a 13-15 hodin.
Kontakt na výrobce:
ZP Otice, a.s.
Hlavní 266747 81 Otice
tel.: +420 553 637 111
zpotice@zpotice.cz
http://www.zpotice.cz
Partneři
Zavedení regionálního značení na území Místní akční skupiny Opavsko bylo realizováno s podporou z Programu rozvoje venkova ČR na roky 2007-2013, osa IV. LEADER, opatření IV.2.1 Realizace projektů spolupráce, projekt „Venkov má co nabídnout“.

Propagace regionálního značení na území turistické oblasti Opavské Slezsko je realizována s finanční podporou z EU prostřednictvím ROP v rámci projektu Akční plán turistické oblasti Opavské Slezsko 2014 -2015.
