OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt®
Opavské Slezsko je vepsáno do mozaiky úrodných polí v nížinách řek, do divokých hvozdů a bohatství nerostů, do panských sídel, sakrálních staveb i technických památek. Je domovem pracovitých lidí inspirovaných historií a řemeslnými tradicemi.
Uzená ryba
Voda a život v ní mě uchvátil poprvé v deseti letech. Od té doby jsem začal objevovat tento svět prostřednictvím rybářského prutu. Během studia jsem si prohluboval vědomosti ohledně chovu ryb, ale také pronikal do tajů rybí kuchyně. První salát nebo karbanátky na sebe nenechaly dlouho čekat. Když se pak naskytla možnost otevřít si prodejnu a vyrábět vlastní pochutiny neváhal jsem.
Jednou z tradičních rybích pochoutek je uzená ryba. Proces uzení ryb probíhá v elektrické udírně při teplotách 70-80 st. C po dobu minimálně 1,5 hodin. Médiem je dřevěná štěpka a piliny. Pro nakládání ryb používáme pouze sůl, shrnuto podtrženo, použité suroviny jsou pouze ryba, sůl a voda. K uzení používáme několik druhů ryb, zejména je to pstruh duhový, kapr a amur původem z Dolního Benešova, Kružberku a Uhlířova.
Kontakt na výrobce:
Pavel Válek
Opavská 213747 41 Hradec nad Moravicí
tel.: +420 725 555 857
opava.ryby@gmail.com
https://www.ryby-opava.cz
Partneři
Zavedení regionálního značení na území Místní akční skupiny Opavsko bylo realizováno s podporou z Programu rozvoje venkova ČR na roky 2007-2013, osa IV. LEADER, opatření IV.2.1 Realizace projektů spolupráce, projekt „Venkov má co nabídnout“.
Propagace regionálního značení na území turistické oblasti Opavské Slezsko je realizována s finanční podporou z EU prostřednictvím ROP v rámci projektu Akční plán turistické oblasti Opavské Slezsko 2014 -2015.