
Tradiční výrobek SLOVÁCKA®
Slovácko, to je folklor, historie, tradice, kultura, víno, tradiční gastronomie, ale i příroda. Šum a vzruch při místních slavnostech a festivalech. Mír a uklidnění v kopcích a lesích Chřibů a Bílých Karpat. Pohostinnost a vlídné slovo místních obyvatel. SLOVÁCKO Slunce v lidech a zemi.

Povidla trnková, hrušková, jablečná

Dodává: Zuzana Čevelová
Obec: Uherské Hradiště - Jarošov
Region: TRADIČNÍ VÝROBEK SLOVÁCKA


„Tradice vaření povidel v rodině přetrvávala od nepaměti. Vždy na podzim stařenka vyklidila komůrku (venkovní hospodářskou místnost), kotel na vaření brambor vyměnila za měděný, který zamazala jílem, komůrku vybílila, vydrhla podlahu a upevnila strýca (dřevěné míchadlo). Jako první jsme vařili povidla my, domácí, poté se u nás vystřídala polovina dědiny. Většinou to byla záležitost tetiček, které si vzájemně vypomáhaly s mícháním, střídaly se u strýca, kdy jedna musela vždy míchat, aby se
povidla nepřipálila. Nás, děti, vždy lákala vůně povidel a čekávaly jsme na „lízačku“, což je první přecezené ovoce,“ popisuje s malou dávkou nostalgie původ své současné životní náplně paní Čevelová. Po ukončení studií vyplynulo ze situace, že by mohla paní Čevelová pokračovat v rodinné tradici výroby povidel. Nejprve začala vařit tam, kde odnepaměti stařenky, avšak o povidla byl tak velký zájem, že prostory nestačily. Zrekonstruovali proto sklep, kde nyní povidla vyrábí.
Povidla je možné objednat na tel. 774 189 777