VYSOČINA regionální produkt®
Krajina zelených kopců a zbrázděných bramborových polí lemovaných jeřáby přináší čerstvý vzduch a pocit volnosti a svobody lidem z Vysočiny. Právě tyto výtečné podmínky umožňují vznik kvalitních místních výrobků.
Certifikáty pro výrobce z Vysočiny budou předány hejtmanem kraje
Dalších pět výrobců a producentů získalo regionální značku VYSOČINA regionální produkt®.
V pondělí 18. října 2010 se v sídle kraje Vysočina uskuteční od 15:30 slavnostní udělení certifikátů VYSOČINA regionální produkt® . Certifikáty si z rukou hejtmana MUDr. Jiří Běhounka převezmou tito výrobci:
Jan Dvorský za výrobky z kozího mléka – Produkty rodinné farmy Dvorských byly oceněny odborníky i veřejností také na Mlékárenských dnech v Přibyslavi.
Jana Kratochvílová za slaměné vánoční ozdoby a dekorativní předměty ze slámy – Ozdoby se ručně pletou z žitné slámy. Na výrobě se podílejí i zdravotně znevýhodnění osoby.
LAPEK, a.s. za jihlavský a český koláč a za chléb pšenično žitný konzumní kmínový – Jihlavský koláč se vyrábí s náplní tvarohovou, makovou či povidlovou a zdobený je strouhaným perníkem. Český koláč je plněný mákem a tvarohem a ozdobený je drobenkou. Konzumní chléb s kmínem je vyráběn tradičním způsobem z třístupňového kvasu, jenž chlebu dodává charakteristickou vůni a chuť.
PLEAS, a.s. za spodní prádlo a pirátský šátek – Vysoce jakostní prádlo, které je vyráběno s vysokým podílem ruční práce. Značku získala nově připravovaná kolekce prádla, na které se objeví jeřabina, tradiční motiv Vysočiny.
Hana Tomíšková za výrobky ze skla – Drobné skleněné dekorační předměty jsou vyráběné technikou Tiffany. Barevná skla jsou za horka spojována cínem. Vznikají např. andělíčci, kytičky či motýlci.
Značku uděluje Zemědělská ekologická regionální agentura, o.s. (ZERA) na základě rozhodnutí nezávislé Certifikační komise, která je složena ze zástupců regionu. Smyslem regionálního značení je podpora originální produkce místních podnikatelů s vysokým podílem ruční práce a využitím místních surovin. Důležitým hlediskem je také respektování životního prostředí při výrobě.