Kraj Pernštejnů - rozhovor Zdeněk Papáček - Čerstvá vejce z volného výběhu - únor 2025
Rozhovor s panem Zdeňkem Papáčkem, producentem Regionální značky Kraj Pernštejnů, který chová slepice v obci Ráby u Pardubic a prodává jejich vajíčka (27.02.2025)
Můžete nám na začátek říct něco o historii vaší farmy a jak jste se dostal k chovu slepic? Historie je krátkodobá, firma je mladá a slepice chovám teprve 3 roky. K chovu slepic jsem se dostal náhodou. Mám vajíčka rád, vejce jsou superpotravina nabitá vším nejlepším. Jako dítě jsem jezdil k babičce na severní Moravu na prázdniny a ta slepice chovala a mě nejvíc bavilo vybírat vajíčka. Tenkrát jsem vybíral i podkladky, protože jsem byl malý a nevěděl, že to není opravdové vajíčko. :-D
Jíte vajíčka každý den?
Skoro každý den, týdně jich sním cca 15.
Jaký je rozdíl mezi vajíčky, která prodáváte, a těmi, která najdeme v běžných obchodech?
V běžných obchodech se dají najít také kvalitní vejce, ale bohužel tam jsou i z chovů klecových a halových (podestýlkových). Největší rozdíl je v tom, že naše slepice mají dostatek prostoru k životu. Když chtějí, jdou si ven, když nechtějí, zůstanou v přístřešku. Venku si zobají, co chtějí, což v klecích nebo halách nemůžou.
Jaké plemeno slepic chováte a proč právě toto plemeno? Chovám slepice Bowans Brown. Kolegové, kteří mají venkovní mobilní kurníky, jsou s tímto plemenem spokojeni, proto mi je doporučili.
Jak probíhá péče o slepice během různých ročních období?
Celoročně se starám stejně. Slepičky potřebují péči – pravidelný přísun krmení a čerstvé vody a také pravidelný úklid.
Má lokální prostředí Rábů vliv na kvalitu vajíček?
Jasně, mají krásný výhled na Kunětickou horu, žijí pod modrou oblohou, na zelené trávě a proto jsou šťastné.
Jakým způsobem jsou vajíčka balena a distribuována zákazníkům?
Balíme vejce po 10 nebo 30 kusech. Naše vajíčka si zákazníci můžou koupit přímo u nás v Rábech – vždy po telefonické domluvě.
A také rozvážíme do kamenných prodejen: do Bistra Višňovka v Pardubicích (Na Spravedlnosti 2853, 530 02 Pardubice), Epifany v Trnové (Jiřího Potůčka 250, 530 09 Pardubice, Trnová) a v Hradci Králové do farmářského obchodu Náš Grunt (Švehlova 363/7, 500 02 Hradec Králové). Pak dodáváme ještě do jednoho farmářského obchodu v Říčanech u Prahy.
Kolik vajíček produkujete ročně?
300 kusů denně x 340 dnů, tedy cca 102 tisíc. Proč ne krát 365? Protože každé léto mám pauzu, obměňuji chov a nakupuji nové kuřice a chvíli trvá, než začnou nést.
Co se stane s těmi staršími slepičkami?
Ty prodávám a přenechávám do domácích chovů.
Co vás přimělo začít prodávat vajíčka pod regionální značkou Kraj Pernštejnů?
Vajíčka jsou regionální potravina a jsou pro místní obyvatele…
Co pro vás znamená regionální značka Kraj Pernštejnů a jaké výhody vám přináší?
Regionální značku Kraj Pernštejnů vnímám jako ocenění toho, že to dělám dobře. A do budoucna vidím smysl v i v možné marketingové podpoře, kterou MAS Region Kunětické hory ve spolupráci s Turistickou oblastí Pardubicko nabízí.
Jaké jsou vaše plány do budoucna, pokud jde o rozvoj farmy a produkce vajíček?
Rozšiřování chovu v plánu nemám, raději budu chovat menší množství slepic kvalitně než velké množství, které sebou ponese i ústupky v nastavené péči.
Vidíte nějaké změny v poptávce po místních produktech?
Každým rokem přibývá nových zákazníků, kteří si uvědomují, že je důležité podporovat místní producenty. A není jim jedno, jaký život slepička, od které vejce konzumují, prožije.
Čím slepice krmíte?
Krmné směsi beru ze Sedmihorek od Turnova. Je potřeba, aby vždy směs měla přesné složení, protože je dané odchovnou, z té líhně odkud slepice kupuji. A aby slepička měla všechno, co k životu potřebuje, aby byla zdravá a byly i vejce kvalitní. Od narození až do 30. týdne se krmí cca každé 2-3 týdny jinou směsí přesně připravenou pro ten věk.
Můžete poradit lidem, kteří si chtějí vychovat vlastní slepice nebo začít s produkcí vajíček na menší úrovni?
Musí se tomu věnovat s láskou a mít na to čas. A pokud by někdo chtěl roční slepičky, které ještě dlouho ponesou, může se na mě také obrátit.