Dubský perník


Perník vyráběný v Dubí zaujme rozmanitostí tvarů i barevných provedení cukrové polevy. Kromě toho, že je hezký na pohled a může sloužit jako dekorace, je ale výborný i k jídlu. Vyniká jemnou chutí a vůní po medu a koření. Je křehký a díky tomu se může spolehnout na dlouhou dobu jeho trvanlivosti. Navíc je vyráběn ručně, a to včetně balení. 

  • Číslo certifikátu

    KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt®
    23022

  • Obec

    Dubí

  • Region

    Krušnohoří

  • Číslo certifikátu

    KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt®
    23022

  • Obec

    Dubí

  • Region

    Krušnohoří

Příběh firmy započal jako pohádka: Byl jednou jeden dědeček a ten slíbil vnoučkovi perníkovou chaloupku. Jenomže v obchodě s perníky ji nesehnal a proto se rozhodl, že ji upeče sám. Nebyla nijak dokonalá, účel ovšem splnila. Tak se stalo, že další Vánoce napekl dědeček chaloupky pro všechna svá vnoučata, potom i pro další příbuzné a známé, přidaly se další tvary (srdíčka, vajíčka, trakaře) a příležitosti (Velikonoce, svátky, narozeniny, tomboly různých akcí). Protože byl o perníčky stále větší zájem, začala mu s nimi pomáhat dcera. Společná práce vedla k založení firmy v roce 1990.

Prodej výrobků začal pozvolna na teplické burze a jako správný perník také na poutích. V roce 1993 byla otevřena vlastní prodejna v Dubí. Zde jsou od té doby nabízeny různé druhy zdobených perníčků (srdíčka, pantoflíčky, podkovy, koně a jiné), nezdobené perníčky ve tvaru cukrářského piškotu určené hlavně pro malé děti, ale i pro ty, kteří chtějí mlsat s menším obsahem cukru. Pro plnoleté zákazníky máme naši specialitu – perníkový pohárek s miniaturou alkoholu. Perníková truhlička nejen pro novomanžele (lze do ní umístit dárek nebo peníze) byla oceněna značkou „Nejlepší výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče“. Některé výrobky putovaly i za hranice státu (Severní a Jižní Amerika, Japonsko, V. Británie, Rakousko, Německo…).

Stále častěji jsme slýchávali od našich zákazníků, že jsou naše zdobené perníčky hezké na pohled a že je jim až líto je sníst. Nám zároveň na trhu chyběly dříve vyráběné rumové perníčky, a tak jsme zkoušeli a dávali dohromady různé recepty. Zároveň jsme chtěli udělat výrobek trochu zdravější, a proto jsme použili na výrobu celozrnnou špaldovou mouku, která má oproti klasické bílé mouce více vitamínů, minerálních látek, vlákniny a také obsahuje méně lepku. Tak v roce 2018 vznikly Rumperníky, které jsme ale kvůli nařízení Evropské unie museli přejmenovat na Umperníky, protože neobsahují rum z třtinového cukru, ale náš český Tuzemák. Každopádně, Umperníky od uvedení do prodeje sklízejí převážně pozitivní ohlasy a lidé dokonce říkají, že připomínají právě ty dříve vyráběné rumové perníčky.

V prodejně lze zakoupit celoročně vyráběné perníčky, ale je možné i jednotlivé kusy domluvit dle zájmu jednotlivce nebo i firmy. Díky zakázkám neustále zjišťujeme, co je možné ještě z perníkového těsta upéct. Tak mohla například vzniknout v roce 2010 maketa dubského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, která nejprve přečkala cestu do německého partnerského města Arnstadt a poté byla dlouho vystavena ve vestibulu MKZ Dubí na Školním náměstí. Náš záměr, aby perníčky nelahodily pouze oku, ale i žaludku, byl tématem bakalářského dokumentu o Katedrále sv. Víta v Praze. Budoucí režisérka v něm chtěla docílit toho, aby si turisté neodnesli pouze pocit v duši, ale i kousek katedrály v žaludku. Maketu katedrály jsme přímo na nádvoří hradu nabízeli k ochutnání a z celé stavby zbyly pouze drobečky. To opět potvrzuje, že k výrobě perníčků používáme kvalitní, pokud možno regionální suroviny. Med máme přímo od včelařů. Jsme držiteli značky „Krušnohoří – regionální produkt“ a každoročně se účastníme soutěže o regionální potravinu.

Všechny naše výrobky jsou ručně vyráběné i balené.

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 31 značek ve 30 regionech celé České republiky