Šunka Bečva


Příběh firmy se začal psát v roce 1927, kdy zakladatel pan Robert Váhala sbíral první řeznické zkušenosti. Cenné zkušenosti s výrobou i vedením vlastního obchodu následně zúročil při založení firmy v roce 1933. 

Šunka Bečva je šunkou nejvyšší jakosti s obsahem masa až 92%. Jemná chuť šunky zaručuje gurmánský zážitek, ať už si ji dáváte samotnou, nebo na čerstvý chleba s máslem. 

  • Číslo certifikátu

    MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt®
    18040

  • VÝROBCE

    VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

  • Obec

    Hustopeče nad Bečvou

  • Region

    Moravská brána

  • číslo certifikátu

    MORAVSKÁ BRÁNA regionální produkt®
    18040

  • VÝROBCE

    VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

  • Obec

    Hustopeče nad Bečvou

  • Region

    Moravská brána

Na výrobu šunky Bečva je surovina pečlivě třízena řezníky, kteří jednotlivé díly vepřového masa důkladně opracovávají, očisťují. Následně je surovina mělněna spolu s dalšími surovinami.  V každé fázi výroby je ruční práce nezastupitelná.

Šunka je krájená na tenké plátky, jejíž tvar připomíná vlnky na řece. Šunku můžete koupit v krájené 100 g verzi nebo vcelku v českých obchodních sítích a řetězcích. Šunka Bečva se stala nejlepší novinkou v soutěži VOLBA SPOTŘEBITELŮ 2024.

Šunka Bečva je vyráběna v Hustopečích nad Bečvou, v místě, které je bezprostředně propojeno se životem v řece Bečvě a kolem ní.

A proto vznikl v lednu 2024 nový projekt firmy VÁHALA - Život pro Bečvu.

O čem je projekt Život pro Bečvu? Z každého kilogramu prodané šunky Bečva věnujeme 1 korunu rybářům, organizacím a vodohospodářům pečujícím o řeku Bečvu. Ti všichni usilují o to, aby řeka Bečva byla opět čistým, životem kypícím tokem, jakým byla před havárií v září 2020.

Něco málo z historie firmy

Příběh firmy se začal psát v roce 1927, kdy zakladatel pan Robert Váhala sbíral první řeznické zkušenosti. Cenné zkušenosti s výrobou i vedením vlastního obchodu následně zúročil při založení firmy v roce 1933.

Tehdy byl téměř celý svět paralyzován velkou hospodářskou krizí, což s sebou nepřinášelo dobré výchozí podmínky pro založení nového obchodu. Tato pesimistická nálada ale pana Roberta Váhalu nezachvátila a touha založit si vlastní firmu u něj zvítězila. V pronajatých výrobních a prodejních prostorách sklidil první úspěchy. Jeho malá firma začala prosperovat a získávala si stále nové a nové zákazníky. Takový úspěch však znamenal navýšení objemu výroby a modernizaci výrobních prostor. A proto se tedy Robert Váhala v roce 1938 pustil do výstavby nového rodinného domu s malou dílnou. Současně s výrobou uzenin a provozování řeznictví se Robert Váhala začal věnovat také produkci konzervovaných výrobků. Obzvláště se zaměřil na paštiky a hotová jídla určená k přímé spotřebě. Avšak tato náročnější výroba byla opět podmíněna zvětšením výrobních prostor. Proto Robert Váhala rozšířil své podnikatelské zázemí a v roce 1946 vystavěl hned za svým domem novou konzervárnu. Sám však v této době ještě netušil, že přesně v polovině 20. století bude všemu jinak a jeho léty budované podnikání mu bude státem znárodněno. Na dlouhých 41 let nastal v jeho životě zásadní zlom - výroba uzenářských produktů v rodinné firmě ŘEZNICTVÍ ROBERT VÁHALA skončila.

Tím však příběh historie rodinné firmy naštěstí definitivně neskončil. V roce 1991, kdy byly navráceny znárodněné budovy a firmy svým původním majitelům se stalo něco, v co už nikdo z Váhalovy rodiny nedoufal. Po dlouhých letech státního odpírání vlastnictví bylo panu Robertu Váhalovi navráceno to, co dlouhé roky budoval. Výroba byla obnovena a pan Váhala do ní zapojil i své potomky. Společně založili novou rodinnou firmu VÁHALA a spol. s r.o., výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků. Léta beznaděje a temného období vystřídala dlouhá léta obnovení výroby, přání a očekávání splněných snů. Tak, jak byly v roce 1933 položeny velmi dobré základy společnosti, tak v roce 1991 situaci nejlépe uchopili pánové Vlastislav a Robert Váhalovi.

Originalita jednotlivých výrobků, obzvláště pak šunky, ale také kvalita a poctivá chuť zajišťují stále větší nárůst výroby. To si vyžádalo rozšíření výrobních prostor a modernizaci výroby. Z toho důvodu byl vystavěn nový výrobní závod v Hustopečích nad Bečvou, ve kterém byla pouhý rok po položení základního kamene zahájena výroba. Od června roku 1998 se tím otevřely možnosti expandovat na nové trhy, především do Německa, Rakouska, Itálie a Maďarska. Za dlouhou dobu svého působení získala firma VÁHALA a spol. s r.o. na trhu své pevné místo. Denní produkce masných výrobků je dvacet pět tun a více, v obdobích, jako jsou Velikonoce či Vánoce, dosahuje denní produkce padesáti tun.

V dubnu 2025 oslavila značka VÁHALA již 92 let své existence na trhu. V jejím vedení je nyní již třetí generace pokračovatelů. Poselství zakladatele Roberta Váhaly zavazuje mladou generaci pokračovatelů k velkému nasazení, aby v silné konkurenci obstáli.

Ať se bude tato rodinná firma zabývat čímkoli, vždy se bude držet kréda pana Roberta Váhaly seniora: „Budete-li vyrábět kvalitně, nemusíte se o práci obávat“.

 

VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Pod Humny 308
75366 Hustopeče nad Bečvou

Kontaktní osoba: Ing. Ladislav Denk
Tel.: 581698128
E-mail: barbora.denkova@vahala.cz
Web: www.vahala.cz

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 32 značek ve 31 regionech celé České republiky