Broušené velikonoční kraslice


Božena Gubancová vyrábí jemně broušené velikonoční kraslice z husích a kachních vajec, které zdobí voskovou malbou a dekupáží. Každý kus je výsledkem několika hodin precizní práce a tvořivosti. Její křehké dekorace patří k oblíbeným velikonočním výrobkům prezentovaným i na jarmarcích po celé republice.

 

  • Číslo certifikátu

    OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt®
    22064

  • VÝROBCE

    Božena Gubancová

  • Obec

    Opava

  • Region

    Opavské Slezsko

  • číslo certifikátu

    OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt®
    22064

  • VÝROBCE

    Božena Gubancová

  • Obec

    Opava

  • Region

    Opavské Slezsko

Jistě víte, že kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté prázdné vejce, zdobené různými vynalézavými způsoby. Symbolizuje plodnost, zrození a život. Ženy a dívky odměňovaly kraslicí koledníky za tzv. pomlazení neboli vyšlehání pomlázkou. Dnes čím dál častěji slouží kraslice jako dekorace. A že jsou opravdu nádherné.

Na začátku příběhu byla vášeň pro chov drůbeže. Paní Božena Gubancová si s manželem pořídila na dvorek hejno českých a německých hus. Ovšem husy německé mají dost velkou snůšku vajec. S tím vášnivá chovatelka úplně nepočítala, takže následovala logická otázka: „Co s tolika vejci budeme dělat?“ Kreativní chovatelka však rychle našla to nejlepší řešení: „Jsem tvořivý a neposedný člověk, tak jsem si našla na internetu pár fotek a zkusila jsem broušení kraslic. Povedlo se, pár mých výtvorů jsem věnovala známým, těm se má práce moc líbila a bylo to.“ Od té doby, zejména vždy před Velikonocemi, tráví paní Božena čas s křehkými skořápkami. Prořezávání a vrtání vaječné skořápky je technika poměrně moderní, ale patří k těm nejkomplikovanějším. Trvá i několik hodin, jak potvrzuje Božena Gubancová: „Než vybrousím jednu kraslici, trvá to kolem 2 - 2,5 hodin. Ale brousila jsem i kraslici 20 hodin, než dostala ten správný vzhled. Byl to tehdy dost náročný a precizní motiv. Samozřejmě si musím dělat přestávky. To by záda nevydržela.“ Tato jemná a precizní práce s sebou nese určitá rizika. Skořápka může kdykoliv prasknout a několikahodinová práce přijde vniveč. „Ano, i to se někdy stane,“ vypráví Božena Gubancová a dodává, „ale to člověku nesmí vzít chuť pokračovat.“ Její hlavní činnost spočívá v jiném oboru a vejce brousí ve volných chvílích: „Průměrně vybrousím tak 2-3 vejce týdně. Je to pro mě relax a dobrý pocit z tvoření.“

Vybroušená vejce dotváří Božena Gubancová reliéfní voskovou malbou a dekupáží. Za normálních okolností je můžete koupit na velikonočních jarmarcích po celé republice, kde na místě předvádí i broušení. 

Božena Gubancová
Dolní náměstí 305/21
74601 Opava

Kontaktní osoba: Božena Gubancová
Tel.: 604 305 872
E-mail: umistramydlare@seznam.cz

To nejlepší z regionů

vám již od roku 2005 garantují regionální značky kvality,
systém certifikace, který aktuálně zastřešuje 32 značek ve 31 regionech celé České republiky