Placky "mnoha názvů" z bramborového těsta
Na Slovácku jsou velmi oblíbené placky z bramborového těsta, které se nazývají nejčastěji patenty nebo laty. Mají ale více jmen a každé z nich se používá v jiném koutě Slovácka. Jsou to i laty, lokše, podešvy či přesňáky. Všude se ale dělají v podstatě stejně a plní se nejvíce makem či povidly. Zpravidla se dají koupit nebo ochutnat při různých regionálních trzích nebo slavnostech. Jsou ale i výrobci, kteří je dodávají v regionu například do pekáren nebo menších prodejen potravin nebo bister.
- 
                            Region
                            
Slovácko
 
- 
                        Region
                        
Slovácko
 
Suroviny:
- 1kg brambor
 - 200g hladké mouky
 - rozpuštěné sádlo
 - sůl
 - povidla
 - mletý mák
 - cukr moučka
 
Postup:
Den předem uvaříme ve slupce 1kg brambor. Po uvaření oloupeme a necháme brambory do druhého dne ležet. Další den brambory najemno nastrouháme, přidáme špetku soli, hladkou mouku dle potřeby (asi 200g) a vypracujeme těsto. Nachystáme si kuličky a rozvalujeme z nich tenké placky. Pečeme na plotně nebo na sucho na pánvičce. Z jedné strany omastíme rozpuštěným sádlem a z druhé strany natřeme povidly a posypeme mákem a cukrem. Zabalíme jako palačinky. (zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II)